Data: 2015-11-15 14:48:35
Temat: Re: Co to za owoc?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"stefan" <s...@w...pl> wrote in message
news:n28h81$psv$1@node1.news.atman.pl...
>> Stefan, jak robisz tą marchewkowo-skrórkową konfiturę?
>> Zawsze lubiałem ciasto marchewkowe, to brzmi ciekawie!
>
> Ostatni raz robiłem jakoś w połowie lat 80-tych, a robiło się prosto:
> gotujesz syrop z cukru, aromatyzujesz olejkiem pomarańczowym
> spożywczym i kilkakrotnie zagotowujesz ładnie obraną i pokrojoną
> we wiórka marchewkę.
Ale miało być ze skórką pomarańczową, nie z olejkiem :-)
> Naturalnie zawsze po uprzednim wystudzeniu :).
> Proporcji już nie pamiętam.
A to co za motyw z tym studzeniem? Ma to czemu służyć?
> W czasach kiedy pomarańcze płynęły statkiem z Kuby na Święta,
> większość cukierni tak robiła :)
> Acha, najpierw musiał być rzadki syrop, potem się go stopniowo zagęszczało
> bo inaczej marchewka gotowana w god razu
> w gestym syropie robiła się twarda i nie nasiąkała ...
Ciekawe, ciekawe... Dzięki :-)
|