Data: 2012-04-25 20:13:35
Temat: Re: Co w Portugalii?
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
i likier migdalowyW dniu 2012-04-24 22:15, Stalker pisze:
> Co byście polecili dobrego do jedzenia w Portugalii (okolice Faro)?
W południowej Portugalii, Algarve, gdzie będziesz, nie możesz pominąć
dań rybnych, przede wszystkim steków z tuńczyka (najlepsze duszone z
cebulą w sosie pomidorowym), sardynek z grilla i małży. Zwolennikom
mięsa polecam kozinę i jagnięcinę szczególnie berrego ensopado, gulasz z
młodej jagnięciny, podawany w chlebie, do którego wsiąka sos. Równie
pyszne jest mięso z czarnych świń, karmionych żołędziami, zobaczysz
pewnie ich stada pasące się w zagajnikach dębów korkowych. Popularną
potrawą na wybrzeżu jest caldeirada, różne ryby przekładane ziemniakami,
duszone w cataplana, głębokiej patelni z pokrywką. Przed głónym
posiłkiem zjada się salada mista oraz oliwki, sery z mleka owczego, np.
pyszny evora i ostry nisa. Polecam Co też poza winami, o których każdy
wie, piwo Sagres (koniecznie się wybierz do SAgres, czyli na koniec
świata)i likier migdałowy, amarguinda. Na deser marcepany, śliwki z
Elvas, czyli suszone renklody (dobre jako prezenciki dla znajonych) i
queijada, czyli sernik, ale inny, niż u nas. Przepyszną kawę wypijesz w
każdej najmniejszej wiosce, uważam, że kawa portugalska jest najlepsza w
Europie.
Tu masz trochę zdjęć w temacie, o który pytasz, z naszej iberyjskiej
włóczęgi:
http://bajarka.fotolog.pl/3,2010,archiwum.html
--
B.
|