Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co w chlebie piszczy? Re: Co w chlebie piszczy?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Co w chlebie piszczy?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Co w chlebie piszczy?
References: <5aba0ca0$0$998$65785112@news.neostrada.pl>
<f...@m...uni-berlin.de>
<5aba19d8$0$1007$65785112@news.neostrada.pl>
<f...@m...uni-berlin.de>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<b...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5abbdad1$0$31353$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5abc0d5d$0$31360$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5ac114c1$0$676$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Mon, 2 Apr 2018 22:06:16 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.4-2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 27
NNTP-Posting-Host: 77.253.217.116
X-Trace: 1522699577 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1003 77.253.217.116:41944
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380447
Ukryj nagłówki

Animka pisze:

> Tęsknię za chlebem razowym na miodzie, ale w sklepach już nigdzie nie
> widzę. Jest tylko jakiś długo leżący-ze śliwkami. Takiego świństwa to
> nie kupię.

"Tylko"?! W okolicznych sklepach sprzecają ze trzydzieści gatunków
pieczywa. Taki ciemny ze śliwkami też. Inny zaś obok z morelami.
Kupiłem raz czy dwa. Świństwem tego nie nazwę. Ale chlebem też nie,
bliżej mu było do piernika. Takiego prastarego, jeszcze bez przesytu
przypraw.

"Chleb razowy na miodzie", taki z papierową żółto-brązową opaską
pamiętam. Że był. I że nawet całkiem jadalny. Ale nie tęsknię za
nim, ani za jego czasami. Dzisiaj kupowanie chleba razowego łączy
się z mniejszą niepewnością, niż w przypadku białego. Jeśli tylko
odsiejemy przypadki jawnego fałszerstwa, takie jak karykatruralnie
intensywne barwienie karmelem, to zostają zupełnie akceptowalne
wypieki. Nie najtańsze, bo niebiałe pieczywo to dziś margines, nie
cena tu się liczy. Problemy dotyczą chleba naszego powszedniego --
co dla wielu niestety oznaczać musi chleb "baltonowski", czyli ten
najtańszy. I tu niestety jest coś z odpowiedzialnoćie zbiorowej.
Z moich peregrynacji po kraju wiem, że są rejony, gdzi einnego nie
da się kupić.

--
Jarek

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
02.04 XL
03.04 Animka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?