Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed00.sul.t-online.de!t-online.de!195.92.193.196.MISMATCH!nntp.theplanet.net!ine
wsm1.nntp.theplanet.net!news.theplanet.net!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co w piekarniku?
Date: Tue, 01 Nov 2005 22:45:39 +0000
Organization: Home
Lines: 41
Message-ID: <h...@4...com>
References: <dk7m4r$ifp$1@nemesis.news.tpi.pl>
<6167812921$20051101143140@ewcia.kloups>
<r...@4...com>
<dk87mv$nqj$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
NNTP-Posting-Host: 84.65.129.245
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news8.svr.pol.co.uk 1130885132 10437 84.65.129.245 (1 Nov 2005 22:45:32 GMT)
NNTP-Posting-Date: 1 Nov 2005 22:45:32 GMT
X-Complaints-To: a...@t...net
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:251611
Ukryj nagłówki
On Tue, 1 Nov 2005 18:13:44 +0100, "liberi"
<l...@b...pl> wrote:
>> ..i wszystkie kartoflane zapiekanki
>>
>> Pierz
>> K.T. - starannie opakowana
>
>No wlasnie nie do konca, tak samo zreszta jak quiche - w wiekszosci
>potrzebne sa np. przysmazona cebulka, podsmazone wedliny albo mieso,
>uduszone na masle pieczarki albo inne warzywo.
>
>Uch... - marzy mi sie pyszna zapiekanka...
>Jesli znasz jakas, gdzie sie nic nie przesmaza, to zlituj sie nade mna i daj
>przepis... Najlepiej z jakims miesem, bo TZ nie uznaje za jedzenie nic, co
>nie ma w sobie miesa (z wyjatkiem platków sniadaniowych).
>
>Pozdrawiam
>Dorota - z nieco lepszym humorem, bo nagrzala piecykiem elektrycznym
>(ciekawosc - jaki tez bedzie rachunek za prad?)
>
Ale cebula wcale nie musi byc przysmazona. Dla mnie taka najpierw
przysmazona jest za slodka.
a co do pieczarek to ...w sumie tez nie musza byc, wypsuzcza
jedynie sok, cala reszta moze sie dusic w plynie, ktorego dodasz
wiece. wedlina tez nie musi byc smazona, to jakis mit, ze musi
:PPP
Pierz, co przedwczoraj mial ukochana zapiekanke - ziemniaki w
kostke, marchew w kostke, pory w kolka, buraki w kostke, bekon -
plastry pokrojoe w mniejsze kawalki. W zeliwnym naczyniu (moje
jest le Creuset, gruba zeliwna rzecz, wazy tone. Nie dodje do
zapiekanki soli ani wody, najpierw piekarnik goracy tak z pol
godzimy - do 200 stopni, potem zmniejsza do sredniego i tak w
piecu to sioedzi jeszcze z godzine. BARDZo fajne, bo wszystko ma
czas przejsc sasiednimi smakami i aromatami, nie robi sie breja
(raz dodalam troche wody, kartofle wchlanely i sie paskudne
porobily)
K.T. - starannie opakowana
|