Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co w słoiki do obiadu? Re: Co w słoiki do obiadu?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Co w słoiki do obiadu?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!c29g2000yqd.googlegroups.com!not-for-mail
From: czeremcha <c...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co w słoiki do obiadu?
Date: Wed, 19 Aug 2009 04:01:32 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 42
Message-ID: <0...@c...googlegroups.com>
References: <h6c2l2$2fk$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<h6c8es$kia$3@nemesis.news.neostrada.pl> <h6ca4f$52v$1@inews.gazeta.pl>
<h6ce2u$pc1$1@nemesis.news.neostrada.pl> <h6cik2$b4u$1@inews.gazeta.pl>
<0...@s...googlegroups.com>
<h6f647$9jn$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 87.198.17.116
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1250679692 11374 127.0.0.1 (19 Aug 2009 11:01:32 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Aug 2009 11:01:32 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: c29g2000yqd.googlegroups.com; posting-host=87.198.17.116;
posting-account=Fz5JGgoAAAAu6udldw8-HJSe9EQB6qrH
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.13)
Gecko/2009073022 Firefox/3.0.13 (.NET CLR
3.5.30729),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:324066
Ukryj nagłówki

On 18 Sie, 22:23, "lemonka" <a...@a...com> wrote:

> A jak to się ma do gotowania ziemniaków? Nie solonych wcześniej, nie
> odciska się z nich soku i gotuje krócej, niż słoiki z sałatką?
>
> Jadasz owoce ziemniaków?

Wypadałoby się lepiej przygotować do wykładu.

Solanina znajduje się w _całej_ roślinie, nie tylko w owocach. Dlatego
nie jemy ziemniaków surowych, a już bulwy zzieleniałe /te, które
wywędrowały na światło dzienne spod ziemi/ mają jej wyjątkowo dużo/.
Nie jemy, bo są niezdrowe. Podobnie, jak zielone pomidory.

Nawet jeśli przyjąć, że niedojrzały owoc pomidora ma więcej solaniny,
niż bulwa ziemniaka, to jednak ziemniaków nie przygotowuje się w żaden
specjalny sposób. Ziemniaki gotuje się np. zalewając niewielką /
stosunkowo do ilości ziemniaków/ ilością wrzątku - lub nawet w
szybkowarze - znacznie skracając czas obróbki. A takie np. placki
ziemniaczane - te dopiero krótko się smaży. Jak pisałam wcześniej -
nie soląc i odciskając wcześniej.

> Jadasz _zielone_ bakłażany?

Dojrzałe też zawierają solaninę - i dlatego nie je się ich na surowo.
Solenie i odciekanie pozbawia je goryczki - czyli solaniny.

> Bomba. "Solanina zostaje zneutralizowana". Ciekawe czym?

Obróbką cieplną i kwasem. Solanina jest alkaloidem i łączy się z
kwasem tworząc sole - a więc zostaje zneutralizowana.

Ania

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
19.08 czeremcha
19.08 krys
19.08 medea
21.08 Bożena
21.08 Panslavista
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6