X-Received: by 10.49.120.105 with SMTP id lb9mr515883qeb.17.1365076264880; Thu, 04
Apr 2013 04:51:04 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.49.120.105 with SMTP id lb9mr515883qeb.17.1365076264880; Thu, 04
Apr 2013 04:51:04 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!ca1no28915070qab.0!news-out.
google.com!ef9ni1849qab.0!nntp.google.com!ca1no28915068qab.0!postnews.google.co
m!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Thu, 4 Apr 2013 04:51:04 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <s...@k...localdomain>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=80.52.228.82;
posting-account=I8dqqwoAAACmN8v8Fc8qAtn66_uvvOf_
NNTP-Posting-Host: 80.52.228.82
References: <s...@k...localdomain>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <5...@g...com>
Subject: Re: Co z bialek jaj (poza bezami)
From: Zbyszek Zarzycki <z...@g...com>
Injection-Date: Thu, 04 Apr 2013 11:51:04 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350398
Ukryj nagłówki
W dniu środa, 3 kwietnia 2013 19:55:50 UTC+2 użytkownik tomjas napisał:
> Witam.
>
> Na wstępie dzięki wszystkim za odpowiedzi w wątku "ile najdłużej leżało
>
> ciasto" (choć mało mi to pomogło - większość z was żarłoków zjada ciasto
>
> szybko:).
>
> No to teraz nowe pytanie - na co można spożytkować białka jaj? W temacie
>
> napisałem poza bezami bo to oczywiste, ale... Ostatnio podjąłem się
>
> bezów i w czasie pieczenia/suszenia podpłyneły płynem (pewnie cukrem)
>
> i były ciągnące się. Jakie proporcje żeby były chrupkie?
>
Wersja ciągnąca to ulubiona mojej córki, ale czasem jej się nie udaje i są chrupkie.
Stosowane u nas proporcje to czubata łyżka cukru (nie można używać cukru pudru, musi
być kryształ) na jedno białko i jeszcze jedna do całości na wszelki wypadek
(niezależnie od ilości białek).
Bardzo ważne jest dobre ubicie, godzina w robocie wystarcza. Piana powinna dać się
dosłownie kroić.
Suszenie w stosunkowo niskiej temperaturze (60-70 stopni) i termoobiegu, po wyjęciu
należy do wystygnięcia albo dłużej trzymać na wolnym powietrzu.
Sztuczki aby uzyskać efekty:
Aby były obciekające brązowym cukrem - cały (ale wystarczy część) cukru zastąpić
cukrem pudrem.
Aby były chrupkie z wierzchu a ciągnące w środku, po pół godzinie suszenia zwiększyć
temperaturę do 100 stopni.
Efekt ciągnących i lepiących do palców można zwiększyć przykrywając w miarę szczelnie
po wyjęciu z piekarnika.
>
>
> Ale wracając do tematu - na co można innego spożytkować białka jaj?
>
Poza długą listą Ikselki, można ugotować i dodać np. do sałatki warzywnej, kanapek
itp.
--
ZZ@private
|