Data: 2013-04-04 08:25:33
Temat: Re: Co z bialek jaj (poza bezami)
Od: tomjas <t...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 3 Apr 2013 21:40:13 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia Wed, 3 Apr 2013 21:24:35 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Wed, 3 Apr 2013 21:21:02 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia 03 Apr 2013 17:55:50 GMT, tomjas napisał(a):
>>>
>>>> Ale wracając do tematu - na co można innego spożytkować białka jaj?
>>>> Czasem robię szarlotkę i zostają białka. "Pleśniak" ok. A co innego na
>>>> co dzień (bo wiadomo, klarowanie galarety - ale to u mnie rzadko).
>>>> w miarę codziennego lub leżącego dłużej. Nie ma ograniczeń co do smaku.
>>>> Jedyne ograniczenia to mało osób w rodzienie i małe finanse.
>>>> czekam na propozycje i
>>>
>>> - spoiwo do mięs mielonych (kotlety, klopsiki, pasztet, pieczeń rzymska)
>>> - do otaczania kotletów schabowych (zamiast całego jaja lub dodać też jajo)
>>> w bułce
>>> - dieta Dukana (wiele zastosowań, o ile ktoś stosuje)
>>> - smarowanie ciast i wszelkiego pieczywa przed pieczeniem
>>> - zapiekane musy owocowe (zmiksowane owoce plus piana z białek i cukier),
>>> można także je zapiekać na cieście kruchym
>>> - dodać podczas robienia zwykłej jajecznicy
>>> - ciasta ucierane i biszkoptowe bez żółtek też są niezłe, po prostu inne
>>> - spoiwo do ciasta naleśnikowego lub na placuszki itp
>>> - blat migdałowy (zmielone migdały plus piana z cukrem) do tortu
>>> - pianki do gorącego kakao lub zupy "nic"
>>
>> - spoiwo do wszelkich nadzień (mięsnych, grzybowych itp)
>> - ciasto biszkoptowo-piwne lub zwykłe naleśnikowe-biszkoptowe do otaczania
>> np smażonych warzyw, ryby, owoców w cieście itp
>
> - lukier na białkach (o ile nie ma salmonelli...)
> - "lepiszcze" do cukru-kryształu na ciastkach amoniaczkach
>
>>
>>> itd.
>>>
>>>>(tradycyjnie) pozdrawiam z góry.
>>>
>>> Czomolungma czy zaświaty?
>>> ;-)
>>
Tylko pierwsze piętro bloku:)
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.
|