Data: 2007-11-26 17:39:40
Temat: Re: Co z pierniczkami wigilijnymi?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Barbara K. wrote:
> Ja w tym roku znowu piekę z przepisu teściowej. Są miękkie i cała rodzina je
> uwielbia. Podaję przepis:
> 1 kostka masła
> 1,5 kg mąki
> 3 - 5 jaj
> 1/2 kg miodu
> 2 łyzki sody oczyszczonej rozpuszczonej w mleku
> 1/2 kg cukru
> przyprawa piernikowa
> 1 łyżka kakao
>
> Cukier, miód, masło - rozpuścić, wlać do mąki, dodać przyprawy.
> Jak ostygnie dodać jajka + sodę (zimne).
> Ciasto musi leżeć tydzień w temp. pokojowej.
>
> Pozdrawiam
> Barbara i Marysia
>
>
Nastepne pytanie - dlaczego 3-5 jaj? o czym decyduje, ze dodasz 3, 4 lub
5 jaj w tym przepisie? w ktorym momencie ta decyzja zapada? Czy chodzi o
gestosc ciasta, czy ile sie ma jaj do dyspozycji?
MB
|