Data: 2015-04-10 16:59:00
Temat: Re: Co z tym jajem?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 10 Apr 2015 13:11:12 +0200, Polaris napisał(a):
>>
>> Jak najbardziej - kruche ciasto na gotowanych żółtkach, które w dodatku
>> świetnie się mrozi do późniejszego użycia. Kiedy mam nadmiar jajec, zawsze
>> je robię, a potem jak znalazł na szybką szarlotkę czy po prostu "gołe"
>> ciasteczka. Zresztą surowe żółtka poodobnie zagospodarowuję, robiąc ciasto
>> półkruche - przy posiadanym nadmiarze gęstej kwaśnej śmietany.
>
> dzięki, jak zwykle można liczyć na Twoje pomysły
> A mogłabyś podać swój przepis na kruche ciasto na żółtkach?
Kiedyś tu podawałam chyba, ale jakiegoś wielce specjalnego nie mam, ot po
prostu:
http://kotlet.tv/kruche-ciasto-z-gotowany-zoltkiem/
Polecam dodanie szczypty soli - dla wydobycia smaku.
Modyfikacja z kruchego na półkruche - do mąki dodaj pół łyżeczki proszku do
pieczenia, a potem, już przy zagniataniu, ze dwie łyżki gęstej kwaśnej
śmietany.
Uwaga: tego ciasta nie wolno długo zagniatać (bo się zbytnio ogrzeje i
tłuszcz wsiąknie w mąkę, a wtedy będzie twarde), ciasto ma się tylko
połączyć.
Jeśli masz tych żółtek rzeczywiscie dużo, to zrób stosownie większą porcję
ciasta, niż podają w przepisie, po czym podziel na jednorazowe porcje i
zamroź - to zbawienie, kiedy nie ma czasu albo surowca na kruchą szarlotkę
czy ciastka; wystarczy wyjąć ciasto z zamrażarki, położyć na półce w
lodówce np na noc albo rano gdy wychodzisz do pracy, a po kilkunastu
godzinach rozwałkowujesz, kładziesz jabłka (albo nic - gołe jest też
pysznościowe do herbatki) i pieczesz :-)
>
>> Białka ugotowane można zemleć i zrobić z nich "bezżółtkowe" kotlety
>> (dodając cebulę, bułkę i jedno-dwa surowe jaja lub białka dla
>> zlepienia) -
>> hit akurat na jutro, bo jutro piątek :-)
>
> Akurat w ten piątek postu nie ma (oktawa Świąt Wielkanocych) :)
Post czy nie post, ja tam lubię raz w tygodniu odpocząć od tego mięcha i
mięcha, a że jeszcze mam np śledzie świąteczne, to chętnie poszczę i dziś
:-)
>
>> Można też zrobić dosyć grubo zmieloną "pastę" - z rybką wędzoną, cebulką i
>> korniszonem - j.w. z majonezem.
>>
>
> Dziś biorę się za pastę:)
I pieczeń rzymską z jajem w środku - na obiad niedzielny :-)
--
Ikselka
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie."
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
|