Data: 2001-06-22 12:50:48
Temat: Re: Co za posucha?
Od: "Ew@" <b...@o...ar.wroc.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 21 Jun 2001 18:21:47 +0200, "Jerzy" <0...@m...pl> wrote:
>> A Jerzemu należałoby zadać temat do opracowania
>> [...] "Mikroflora naszych ogrodów".
>Po co wyważać otwarte drzwi?
>http://www.tier.ar.krakow.pl/~psatora/praca_magiste
rska.htm
Drogi Jerzy
Który z fragmentów, polecanej przez Ciebie pracy moglibyśmy odnieść do
rzeczywistych warunków panujących w naszych ogrodach?
Może, w ramach wstępu, mógłbyś przytoczyć nam kilka zdań na temat
składu jakościowego mikroflory powietrza, chociaż - nawet nie, gdyż
dane zamieszczone w pracy dotyczą przede wszystkim badań prowadzonych
w centrach dużych miast typu Warszawa, Kraków!
W/g mnie, dużo ważniejsza jest mikroflora gleby i wody (sam magistrant
zauważył, że organizmy przebywające w powietrzu, znalazły się tam
przypadkowo; na świecie isnieje bowiem bardzo niewiele gatunków, które
ewolucyjnie przystosowały się do życia w tym środowisku). Aktywność
metaboliczna drobnoustrojów zamieszkujących glebę i środowisko wodne
stanowi podstawę wielu procesów zapewniających nam obieg pierwiastków
w przyrodzie, istnienie łańcuchów pokarmowych, tworzenie
charakterystycznych, lokalnych warunków fizjologicznych wpływających
pozytywnie/negatywnie na wzrost, mniej lub bardziej preferowanych
przez nas, roślin i (w końcu) na jakość wody w naszych oczkach
wodnych. Mogłeś również wspomnieć o udziale bakterii w procesach
tworzenia gleby, jej urozmaicania i wzbogacania w, rozłożone na
proste, związki pochodzenia organicznego.
Przecież prowadząc jesienno - wiosenne porządki w naszych ogrodach
wpływamy na jakość i intensywność tych procesów.
Wykpiłeś się pracą (wnuka?) nie na temat. :)
>> Podstawa w pełni tego słowa znaczeniu. Więc poczekajmy i poczytajmy.
>Możesz już zacząć.
I się nie doczekałam :)))))))
|