Data: 2005-12-22 12:48:18
Temat: Re: Co zrbic aby był puszysty sernik?
Od: "Basia" <b...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Nie wiem co konkretnie wpływa na to czy sernik jest puszysty czy klapnięty,
ale podzielę się przepisem na sernik z notatek mojej Babci, który jest
naprawdę pyszny.
Dwa dni temu robiła go moja Znajoma na wigilię szkolną dla swojego syna i
powiedziała, że to pierwszy sernik jaki jej nie klapnął po upieczeniu.
Sernik Babci
Ciasto:
2 szkl. mąki
pół kostki masła
pół szkl. cukru
2 żółtka
4 łyzki mleka
2 łyżeczki proszku
Te składniki są w Babci zeszycie, ja dodałam jeszcze cukier waniliowy
i drugie tyle mleka, czyli 8 łyżek, bo z czterema nie mogłam go zagnieść.
Ciasto wyszło jak kruszonka (nie zagniatałam go na siłę w jedną kulę) i taką
kruszonką wysypałam równomiernie dno blachy i lekko przygniotłam.
Masa serowa:
80 dag twarogu
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
4 żółtka
pół kostki masła
1 budyń
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szkl. mleka
6 białek
10 dag wiórków kokosowych.
Do twarogu dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko i to
wszystko mikserem wyrobić na gładką masę (ja to robię w thermomixie, ale
każdy może zrobić tak, jakim sprzętem dysponuje - w malakserze, mikserem)
potem dodałać budyń, mąkę ziemniaczaną, stopione masło i wiórki kokosowe a
na samym końcu pianę z białek.
Piany nie mieszać bardzo dokładnie z masą serową, w niektórych
miejscach zostają wtedy takie kawałki piany i po upieczeniu to daje fajny
efekt.
Zostawić też trochę tego kruszonkowego ciasta i posypać nim po
wierzchu masę serową.
Piec się ok. godziny, no, ale to już zalezy od piekarnika.
Oczywiście według uznania mozna dodać rodzynki, skórkę pomarańczową,
aromaty.
pozdrawiam świątecznie
Basia
|