Data: 2006-09-01 11:50:23
Temat: Re: Co zrobić z łupinami jabłek?
Od: <j...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Agryppa" <j...@t...pl> napisał w wiadomości
news:ed7a3c$tnr$1@news.onet.pl...
> Witam,
> Sezon jabłkowy zachęcił mnie do tego, by włożyć jabłka słoików na zimę.
> Uparowałem połówki jabłek i po uparowaniu powyciągałem skórki. Gorący
> miąższ
> powędrował do słoików, które "chwyciły".
> Mam pytanie: Czy te skórki, które były parowane (a więc witamin nie
> straciły) mogą być jakoś spożytkowane. Czytałem, że obniżają poziom
> niedobrego cholesterolu?
>
> Dzięki za podpowiedzi.
>
> Agryppa
>
Najlepiej dać świni, a z braku takowej wyrzucić.
Najwięcej witamin, wbrew opiniom, nie jest pod skórką, tylko najbliżej
środka owoców lub warzyw.
A zły cholesterol powstaje (nie u każdego) w wątrobie z jedzenia nadmiary
węglowodanów, a szczególnie fruktozy.
Pozdrawiam Jurek M.
|