Data: 2003-11-19 12:48:07
Temat: Re: Co zrobić z salami?
Od: zGosiula <z...@n...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
hmmm wrote:
> Czy znacie może
> jakieś potrawy, gdzie salami odgrywa pierwszoplanową (albo nawet
> jakąkolwiek) rolę?
Kapuśniak z salami
1 cebula
10 dkg szynki
20 dkg peperoni lub salami
40-50 dkg kiszonej kapuchy
tyle samo ziemniaków
litr wywaru
kminek - jak kto lubi (bo ja nie)
pieprz
W garnku podsmażamy na oliwie cebulę. Następnie wrzucamy kiełbasę i
szynkę. Jak nam się ładnie zrumieni, to dodajemy pozostałe składniki
(ziemniaki pokrojone w kostkę, kapustę i wywar). Doprawiamy pieprzem,
ew. solą. I gotujemy, aż ziemniaki zmiękną ;-). Zupa jest naprawdę
pyszna :-).
----------------------------------------------------
-----------------
Ziemniaki smażone z salami
40 dkg salami
1 cebula
2 czerwone papryki
0,5 kg ziemniaków
1 szkl. wywaru
pieprz, oregano (konieczne!)
Podsmażamy salami (ja robię to w stalowym garnku). Nadmiar tłuszczu
można odlać. Wrzucamy cebulę, paprykę (oczywiście wszystko pokrojone) i
ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko podsmażamy. Dodajemy wywar i
przyprawy. Dusimy ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
--
Gosia
|