Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-fo
r-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Coś z ziemniaków
Date: Tue, 6 Nov 2007 00:06:14 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <6...@k...net>
References: <fgo4fo$kjp$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dmj176.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1194304315 28035 83.24.65.176 (5 Nov 2007 23:11:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Nov 2007 23:11:55 +0000 (UTC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305191
Ukryj nagłówki
** medea <e...@p...fm> wrote:
> Chodzi mi po głowie (albo czubku języka) jakieś danie ziemniaczane, jako że
> dawno już nie jadłam ziemniaków. Może zapiekanka jakaś albo kartoflanka... no
> nie wiem. Może się podzielicie swoimi przepisami?
Nie znam się kompletnie na odmianach ale chodzi mi o te takie większe żółtawe w
środku. :) Ugotuj je w mundurkach ale tak na niezbyt rozgotowane (coby się nie
rozpadały), a wręcz dosyć twarde, polecam tę metodę obierania jako całkowicie
leniowo, hakersko, nieabsorbującą:
http://www.youtube.com/watch?v=-pj1A59C7q4
Daj im ostygnąć.
Potnij na drobne plasterki, dodaj drobno posiekaną czerwoną (właściwie to tylko
efekt wizualny) cebulę.
Zalej marynatą złożoną z dobrego oleju (mi tutaj pasuje taki aromatyczny z
pestek dyni), dobrego winegretu no i soli i pieprzu.
Zostaw w lodówce niech się kiklka godzin przegryzie z marynatą.
> PS. Od razu zastrzegam, że ja preferuję bez stolca :-).
NTG ;P
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
|