Data: 2001-08-27 16:01:49
Temat: Re: Curry przepisy dla Jolo L-L
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
Iza - jestes wielka!
fennel - koper wloski
ja mam zadolowany w blizej niesprecyzowanym miejscu przepis /
skladniki na proszec curry i musi to byc albo ogolnowojskowy
przpeis - jako , ze curry to slowo TAK pgplne, ze nie wiadomo,
gdzie zaczac!, albo z innej czesci subkontynentu, skladnikow bylo
wiecej, choc w zasadzie byly te, co u Ciebie plus inne.
ktora nazwa jest bardziej politically correct - Ceylon czy Sri
Lanka? Czy to tam byla premierem pani Bandaraneike? Moze to
Madagaskar, ktory jest jakby blizej Zanizabaru, CZYLI korzennej
wyspy....juz czuje te aromaty i az glodnieje...
Pozdr
Krysia
>
>5 lyzek oleju (z oliwek najlepszy),
>
>Pasta z przypraw:
> 1,5 lyzki nasion kminu(kminku indyjskiego)/cumin,
> 8-10 pokruszonych strakow chili,
> (mozna zastapic sproszkowana - 0,5 lyzeczki,
> ja nie daje wiecej
> niz 2 malutkie straczki, totez prosze uwazac,
> bo ostrosci tej sie nie da nijak zlagodzic),
> 3 lyzki nasion kolendry,
> 1,5 lyzeczki nasion kopru /fennel,
> 1,5 lyzeczki ziaren pieprzu,
K.T. - starannie opakowana
|