Data: 2015-02-21 15:35:14
Temat: Re: Cydr wlasnej roboty
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Qrczak wrote:
> Dnia 2015-02-21 13:42, obywatel XL uprzejmie donosi:
>> Dnia Sat, 21 Feb 2015 09:03:45 +0100, krys napisał(a):
>>> XL wrote:
>>>> Dnia Fri, 20 Feb 2015 15:58:24 +0100, Tomasz napisał(a):
>>>>> Użytkownik "Tomasz"<t...@g...com> napisał
>>>>>>
>>>>>> Z tymi nowymi drozdzami FERMIVIN PDM (bayanus) pierwszy raz wyprobuje
>>>>>> od razu do soku.
>>>>>>
>>>>> Nastawiłem sok z Tesco z kartonu 5l z drozdzami FERMIVIN PDM
>>>>> (bayanus), po 4 dniach napoj jest gotowy i calkowicie wytrawny. O to
>>>>> mi chodzilo, jest super.
>>>>
>>>> Z "kartonowego" soku? - równie dobrze mogłeś kupić w Tesco parę butelek
>>>> sikacza, bez całej roboty.
>>>
>>> Dlaczego?
>>>
>>
>> Ponieważ sok w kartonie jest przetworzony, czyli przez ogrzanie i/lub
>> inną konserwację pozbawiony walorów smakowych i fizycznych świeżego soku
>> owocowego, także witamin. W domowym winie chodzi (także) o ich zachowanie
>> - chyba?
>> No i własnie jeśli komuś o to nie chodzi, a tylko o alkohol, no to równie
>> dobrze może robić "wina" z kompotów lub z tzw soków z kartonu... Pytanie
>> tylko, czy ten "sok" to sok w ogólności swojej całej.
>
> Tak. Ludzie chleją wino z powodu jego niezaprzeczalnych walorów
> witaminowych.
No co Ty Qra, nie słyszałaś, że czerwone to na serce?
A piwko na nerki.
A wódke z pieprzem na przeziębienie.
Samo zdrowie!
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|