Data: 2015-02-21 15:36:03
Temat: Re: Cydr wlasnej roboty
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
XL wrote:
> Dnia Sat, 21 Feb 2015 14:49:08 +0100, Qrczak napisał(a):
>
>> Dnia 2015-02-21 13:42, obywatel XL uprzejmie donosi:
>>> Dnia Sat, 21 Feb 2015 09:03:45 +0100, krys napisał(a):
>>>> XL wrote:
>>>>> Dnia Fri, 20 Feb 2015 15:58:24 +0100, Tomasz napisał(a):
>>>>>> Użytkownik "Tomasz"<t...@g...com> napisał
>>>>>>>
>>>>>>> Z tymi nowymi drozdzami FERMIVIN PDM (bayanus) pierwszy raz
>>>>>>> wyprobuje od razu do soku.
>>>>>>>
>>>>>> Nastawiłem sok z Tesco z kartonu 5l z drozdzami FERMIVIN PDM
>>>>>> (bayanus), po 4 dniach napoj jest gotowy i calkowicie wytrawny. O to
>>>>>> mi chodzilo, jest super.
>>>>>
>>>>> Z "kartonowego" soku? - równie dobrze mogłeś kupić w Tesco parę
>>>>> butelek sikacza, bez całej roboty.
>>>>
>>>> Dlaczego?
>>>>
>>>
>>> Ponieważ sok w kartonie jest przetworzony, czyli przez ogrzanie i/lub
>>> inną konserwację pozbawiony walorów smakowych i fizycznych świeżego soku
>>> owocowego, także witamin. W domowym winie chodzi (także) o ich
>>> zachowanie - chyba?
>>> No i własnie jeśli komuś o to nie chodzi, a tylko o alkohol, no to
>>> równie dobrze może robić "wina" z kompotów lub z tzw soków z kartonu...
>>> Pytanie tylko, czy ten "sok" to sok w ogólności swojej całej.
>>
>> Tak. Ludzie chleją wino z powodu jego niezaprzeczalnych walorów
>> witaminowych.
>
> Racja. Skoro ludzie wino "chleją", to nie z powodu witamin. Dla smakoszy
> (i koneserów) ma znaczenie (prócz witamin!) także bukiet i walory smakowe
> wina, dlatego pozostałym spoko polecam robienie z kompotu i soku z
> kartonu...
>
Ale on cydr zrobił...
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|