Data: 2002-04-21 19:45:29
Temat: Re: Cytryna do makaronu
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Marychna <c...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3CC266E2.9686.FF38A@localhost...
> A moze jakies szczegoly tej salatki.
>
a prosiem Cię bardzo :)
trochę mniej niż pół paczki makaronu świderki
pół kartonika fety
około 15 czarnych oliwek
cytryna i skórka starta z niej
skórka z pomarańczy
oliwa
sól, pieprz
bazylia
Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli i oleju, żeby się nie posklejał.
Przelać zimną wodą, przerzucić do miski, polać łyżką oleju, wymieszać z solą
i pieprzem.
Fetę wymieszać z łyżką soku z cytryny, startą skórką ze sparzonych wrzątkiem
cytrusów i odstawić na kilka minut.
Ser połaczyć z makaronem, polać kilkoma łyżkami oliwy, wcisnąć sok z cytryny
do smaku, doprawić solą, pieprzem i bazylią.
osobiście bardzo ją lubię, myślę, że zielone oliwki też będą nie od rzeczy,
są takie fajnie słone i pasują do fety. Nie wiem czemu ktoś mi napisał w
komentarzu, że 2 deko tej fety... :-O Ale mniejsza z tym
pozdrówka
Wkn
|