Data: 2004-02-15 11:59:22
Temat: Re: Czarna rzepa - jak sie to je ?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>>Takie proste pytanie , jak się je czarną rzepę , czy trzeba to gotować ?
>>>
>>
>>Nie. Po obraniu ze skóry, ściera się na tarce, dodaje smietnę i jest
>
> pychota
>
>>surówka. Pojawiły się w sprzedaży białe rzodkiewki o kształcie podłużnym.
> A ja sie nie zgodze...
> jasne że można gotowac :))
można, nikt nie miał nic naprzeciwko. Ale nie trzeba. Ja na przykład
rzepę (najchętniej czarną, te długaśne mają więcej wody, mniej aromatu)
dodaję często do dań chińskich. Kroję w format frytkowy, no może trochę
mniejsze kawałki, ale tak frytkowo. Zalewam octem ziołowym (znaczy z
dodatkiem bazylii, tymianku i rozmarynu), posypuję znaczną ilością soli
i odkładam w ciemne, nieosiągalne przez współmieszkańców miejsce. Po
kilku godzinach opłukuję i duszę w woku z resztą dodatków. Ma zostać
chrupiące. Przed gotowaniem mniej więcej 1/3 traci się, zeżarta na surowo.
Waldek
|