Data: 2004-02-14 01:35:57
Temat: Re: Czarna rzepa - jak sie to je ?
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 13 Feb 2004 20:11:38 +0100, "ścierwo" <d...@w...pl>
wrote:
>
>Użytkownik "Marcin Wojtynski" <f...@o...pl> napisał w wiadomości
>news:8765eax0k0.fsf@135-mo3-3.acn.waw.pl...
>> Witam
>>
>> Takie proste pytanie , jak się je czarną rzepę , czy trzeba to gotować ?
>>
>Nie. Po obraniu ze skóry, ściera się na tarce, dodaje smietnę i jest pychota
>surówka. Pojawiły się w sprzedaży białe rzodkiewki o kształcie podłużnym. Te
>są mniej ostre niż czarna rzepa.
>Ale jedne i drugie pod wpływem smietany puszczają sok.
Biala rzodkiew mozna w postaci dowolnej - utarta, w plastrach, w
kawalku - miekka jest i pogryzc latwo. Rzepa czarna niestety jest
twarda - do zjedzenia nadaje sie albo po obrobce termicznej (pieczona
- od ktorej Zmudzinom mestwo roscie...) albo drobno starta.
Osobiscie preferuje wersje ciut hardkorowa - czyli ze skora (spora
czesc najcenniejszych skladnikow w tej skorze sie miesci_ - oczywiscie
po dokladnym wyszorowaniu szczota zeby piach nie zostal.
--
Darek
|