Data: 2006-05-17 12:12:18
Temat: Re: Czas na.....
Od: "flower" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> napisał w wiadomości
news:e4bsip$pqa$1@news.onet.pl...
> Witam!
>
> > Grillowanie to niezależny dział sztuki kucharskiej.
> > I choć na polskiej grupie niedoceniany ...to nie znaczy, że
> > łatwiejszy.
>
> Bo w Polsce nie grillujemy (zwłaszcza podoba mi się wymowa "gryl").
> W Polsce to się nazywa pieczenie (na ognisku, w żarze, na rożnie...).
>
> "Sztuka kulinarna" (śmiesznie to brzmi w odniesieniu do "gryla") łatwa -
> najstarsza chyba ze wszystkich, znana od wielu tysięcy lat. Nie warto
> uszlachetniać
> czegoś, co pierwotne i takie być powinno.
Po pierwsze - czemu nie warto?
Po drugie - czemu "takie być powinno"?
> Nooo, fascynujące może być na przykład podanie "gryla" w toplesie :-)
> Śmieszne jest dorabianie ekskluzywnej otoczki do czegoś, co w założeniu
> jest i powinno być siermiężne.
Ale w jakim założeniu?
To równie dobrze cała sztuka kulinarna powinna być siermiężna i bez
przypraw, bo tak się to zaczęło.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
|