Data: 2007-09-25 23:17:53
Temat: Re: Czas na cos slodkiego - placek ze sliwkami
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:13fism56o315580@corp.supernews.com...
> Jak robicie placek drozdzowy ze sliwkami?
>
> Moja Babcia robila ciasto geste, do rozwalkowania, ktorym wykladala
> blache, na to sliwki przecieciem do gory. Po wyrosnieciu sypala
> kruszonka i do pieca. Ja zwykle robie ciasto rzadkie z duza iloscia
> masla, ubijane lyzka, a do kruszonki dodaje zoltko. Gdy uzywam to
> rzadkie ciasto, sliwki klade na wierzch po wyrosnieciu ciasta. Troche
> bardziej sie zatapiaja w tym rzadszym ciescie, ale ciasto jest
> delikatniejsze. A Wy?
>
> Magdalena Bassett
A moja babcia robila takie jak w opisie, ale tez o wiele czesciej nie
drozdzowe, a kruche. Taki spód, ze mogla nalozyc na to jablka posiekane w
cienkie platki, które nie zamienialy sie w braje, polówki sliwek,
wydrylowane wisnie, badz marmolade czy powidlo, albo tylko sama kruszonke.
Wtedy na kolacje (jako dzieciak) zjadalem pare kawalków tego placka
zapijajac goracym mlekiem lub bawarka - te najczesciej lipowa
|