Data: 2007-10-29 13:03:56
Temat: Re: Czego brakuje wam w płynnych żurkach kupowanych w sklepie ?
Od: Romer <f...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Z tego co wiem to sa dwa rodzaje:
- juz zzelowanwe
- oraz zawiesiny
Tych zzelowanych jeszcze nie uzywalem. Jakos nie moge sobie wyobrazic
dodawania czegos juz zzelowanego w sloiku do zupy po to by maka z
zakwasu miala zagescic zupe. No chyba ze ma sie to tylko tam rozpuscic/
rozprowadzic.
Co do tych w zawiesinie to i owszem mam pare uwag.
Sa zawsze mocno slodkie!!! - ale nie od cukru tylko od jakies dziwnej
fermentacji jakby marchwi.
Dodajac 0,5 l takiej zawiesiny zupa jest niesmaczna. Powinna byc
wytrawna [savoury] a nie marchewkowo slodka.
Robilem kiedys zakwasy na zurek (maka zytnia, cebula, czosnek, chleb
zytni + stary zakwas) i nigdy takiej dziwnej slodkosci nie
otrzymywalismy.
Skad pochodzi taka dziwna slodkosc??
Roman
|