Data: 2006-02-20 15:24:47
Temat: Re: Czerwony ryż
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"janaro" <j...@o...pl> wrote in message
news:dtcdfq$191r$1@node3.news.atman.pl...
> Witam serdecznie.
> Co dodać do wody podczas gotowania ryżu aby zabarwił sięna czerwono?
Achiote (wymawia sie "acziote.") Dodac do ryzu po ugotowaniu albo dodawac
stopniowo w czasie gotowania jak ryz wchlania wode. Ryz zabarwi sie na
kolor od ciemno pomaranczowego do lekko czerwonego.
Achiote (przyprawa meksykanska) to zmielone ziarna "annatto" w postaci albo
proszku albo pasty. Mozna tez kupic gotowe mieszanki zawierajace np,
kolendre czy kmin rzymski. Popularne w kuchniach azjatyckich i
latynoskich.W Polsce annatto mozna kupic w sklepach z zywnoscia orientalna.
Po polsku roslina ta nazywa sie "arnota" po wietnamsku "hot dieu mau" a po
Thaisku "kam tai."
--
><eM eL><
|