Data: 2001-12-02 09:19:09
Temat: Re: Czili Con Carne?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:
> DeGen <d...@h...com> a écrit dans le message :
> 9uaiml$e0m$...@n...lublin.pl...
> > Ewa?
> > No to trza sprobowac z tym kminem. Ale jak bede mial wiatry...?
> > Co nie zmienia faktu ze nadal nie wiem po co to chili?
> >
>
> Jezeli nie chcesz ryzykowac, to zrob chili con carne bez fasoli. Ale, jak
> slusznie zauwazyla towarzyszka Krystyna, to tez wtedy nie bedzie chili con
> carne, tylko mieso na ostro.
Larousse gastronomique podaje:
Nazwa ta znaczy doslownie "chili z miesem" i autentyczne danie jest
rodzajem ragout mielonego lub krajanego w kostke miesa gotowanego z
cienko pokrajanŕ cebula i innymi przyprawami. Czerwona fasola nerkowata
bywa czasami dodawana, chociaz purysci sa temu przeciwni.
I skonczcie wreszcie z tym "cuminem" !!!!! To sie po polsku z dawien
dawna nazywa "kmin rzymski"!!!!
Wladyslaw
|