Data: 2015-03-13 14:01:50
Temat: Re: Czosne co zrobić
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
>>>> Tak z ciekawości - na czym polega marynowanie bez octu?
>>> Polega na włożeniu żywności przeznaczonej do marynowania do marynaty
>>> która nie zawiera octu. :-D Np. mięsiwa przed wędzeniem.
>> Widzę jeszcze taką możliwość, że czosnek włożony będzie do marynaty,
>> która octu nie zawiera, ale końcowym efektem będzie czosnek marynowany
>> w occie. Tak się stanie w przypadku czosnku w winie, który ktoś wcześniej
>> przypomniał -- wino z czosnkiem w trakcie procesu przefermentuje w ocet.
>
> Wtedy to już nie będzie marynowanie, ale marnowanie. Wina.
Tym niemniej jest to praktyka stosowana. Jestem wielkim miłośnikiem
taniego wina (tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie), które
przydaje się w gospodarstwie domowym nie tylko do picia. Zauważyć
warto, że ocet winny cenę może mieć wyższą od wina (ale nie musi, bo
zrobić go można także z wina zdatnego tylko do bigosu czy do czosnku).
Jarek
--
Pijmy tanie wino, zatrzymajmy czas
Zaśpiewajmy stare pieśni
Nim historia zrobi szwoleżerów z nas
Albo zrobi z nas naleśnik
|