Data: 2001-10-24 08:43:00
Temat: Re: Czosnek
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett wrote:
>
> Z moich archiwow:
>
> Kurczak z 40 zebami
> Jest to potrawa intensywna, w smaku i zapachu, troche ostra, bardzo pyszna.
> Bierze sie wiekszego kurczaka, nacina sie male otworki nozem i nadziewa zabkami
> czosnku przekrojonymi wzdluz na 3-4 czesci. Powinno sie zuzyc 40 zabkow na
> calego kurczaka. Nastepnie nalezy calego kurczaka nasmarowac dobra oliwa,
> posypac sola i pieprzem na zewnatrz i w srodku, i umiescic w malej brytfance.
> Zalac woda do 1/3 glebokosci, przykryc i piec 2 godziny w srednim piekarniku.
> Odwrocic piersia na dol po godzinie. Sprawdzac poziom wody od czasu do czasu.
> Czosnek podczas pieczenia traci ten surowy zapach i staje sie wrecz slodkawy.
> Najlepiej podawac z sosem wlasnym i ziemniakami puree.
też kiedyś podawałem czosnek z kurczakiem. Podobny przepis, tylko z
nogami kurzymi i odrostami selera (no i też po główce czosnku na nogę
kurzą).
Waldek
|