Data: 2009-07-23 06:19:49
Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:h48td0$4g1$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Władysław Łoś" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-5A6C7C.19294122072009@news.onet.pl...
> > In article <h46dbp$51t$1@atlantis.news.neostrada.pl>,
> > "Misiek" <p...@o...pl> wrote:
> >
> >> Użytkownik "Tomasz" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
> >> news:h45ebe$bat$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >> > Czy ktos z Was wie czy w tradycyjnej kuchni chinskiej podaje sie do
> >> > posilku sorowki?
> >> > Mam wrazenie ze moda na sorowki przyszla z Ameryki kilkanascie lat
> >> > temu.
> >> > Przynajmniej w moim dziecinstwie i mlodosci wszedzie w Polsce jadlo
sie
> >> > warzywa gotowane, duszone (w kazdym razie zawsze na goraco).Owszem
> >> > bywaly
> >> > jarzyny na surowo jak pomidory, mizeria, salata zielona ale nie
> >> > wylacznie.
> >> > Obecnie warzyw na goraco (ćwikła, marchewka zasmazana, fasolka
> >> > szparagowa,
> >> > kalafior, szpinak, kapusta zasmazana itp) nie spotkasz w zadnej
> >> > restauracji, barze czy stolowce, chyba ze w barze mlecznym.
> >> >
> >>
> >> Zmien bary :-))
> >> zmien restauracje...
> >> stoluj sie w domu...
> >> pisz poprawnie (sUrówki)...
> >> W Polsce jadalo sie zawsze surowki
> >
> > Nie zawsze. Jeszcze w początku XX wieku były nie znane.
> >
> > Władysław
>
> Jasne.. a w 19-tym to dopiero... a w 18-tym?? hehehe
To skąd wzieła się cebula, czosnek, mięta zielona - doskonała do bzdzika,
pierogów i mięs. Skąd owoce?
|