Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: witek J <j...@p...p.lodz.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta,pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Date: Fri, 10 Dec 2010 10:41:16 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 64
Message-ID: <idssju$nir$1@inews.gazeta.pl>
References: <ibui9e$89e$1@news.net.icm.edu.pl>
<6tw6d83ejor0.ir14bxsapvpq$.dlg@40tude.net>
<idkudr$qit$1@inews.gazeta.pl> <idlns6$7il$1@news.net.icm.edu.pl>
<idlrqv$da6$1@inews.gazeta.pl>
<u...@4...net>
<idnog6$p09$1@inews.gazeta.pl>
<13fjzf2d6e4rz$.hkdnnp8mv8a$.dlg@40tude.net>
<idoc1g$52j$1@inews.gazeta.pl> <idov4i$lgk$1@news.net.icm.edu.pl>
<jot1yy7jf91u$.1u0fdvhxktlvn$.dlg@40tude.net>
<idq122$i81$1@inews.gazeta.pl>
<4d008da6$0$20999$65785112@news.neostrada.pl> <idq309$nkc$1@news.onet.pl>
<4d00ae00$0$27035$65785112@news.neostrada.pl>
<154t755f7ovpq.1d057lgfmjhy$.dlg@40tude.net>
<4d00ed3d$0$27039$65785112@news.neostrada.pl>
<15bnmpivo27j8$.1qrtpga0fs1sr$.dlg@40tude.net>
<4d00ff2d$0$20996$65785112@news.neostrada.pl>
<l...@4...net>
<4d0138b5$0$22795$65785112@news.neostrada.pl>
<4d014280$0$20995$65785112@news.neostrada.pl>
<idsqgl$g4o$1@inews.gazeta.pl>
<4d01f151$0$20988$65785112@news.neostrada.pl>
Reply-To: j...@p...p.lodz.pl
NNTP-Posting-Host: pc-212-51-218-82.p.lodz.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1291974078 24155 212.51.218.82 (10 Dec 2010 09:41:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Dec 2010 09:41:18 +0000 (UTC)
X-ICQ: 543516788
X-User: jakubo1313
X-Newsreader: MesNews/1.08.03.00-gb
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:62014 pl.rec.kuchnia:332145
Ukryj nagłówki
on 2010-12-10, Panslavista supposed :
> "witek J" <j...@p...p.lodz.pl> wrote in message
> news:idsqgl$g4o$1@inews.gazeta.pl...
>> Panslavista presented the following explanation :
>>> "medea" <x...@p...fm> wrote in message
>>> news:4d0138b5$0$22795$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>W dniu 2010-12-09 18:30, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 17:09:23 +0100, medea napisał(a):
>>>>>
>>>>>> W dniu 2010-12-09 16:06, Ikselka pisze:
>>>>>>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 15:52:52 +0100, medea napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> W dniu 2010-12-09 14:03, Ikselka pisze:
>>>>>>>>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 11:23:02 +0100, medea napisał(a):
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> To wyja?nijcie wreszcie (Ty albo Witek), jakie jeszcze białko jest
>>>>>>>>>> w tej
>>>>>>>>>> m?ce oprócz glutenu.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> W CHLEBIE.
>>>>>>>>> Nie chodzi o białko W M?CE
>>>>>>>>
>>>>>>>> Chleb się robi z m?ki przecież, a te białka w tajemniczych
>>>>>>>> okoliczno?ciach chyba nie znikaj? po drodze?
>>>>>>>>
>>>>>>>> Ewa
>>>>>>>
>>>>>>> Możesz zacytować, z czego wnioskujesz owo "znikanie"? Bo może wreszcie
>>>>>>> dojdziemy do jakich? ustaleń.
>>>>>>
>>>>>> W takim razie na czym polega różnica między m?k? a chlebem, bior?c pod
>>>>>> uwagę temat tej dyskusji?
>>>>>>
>>>>>
>>>>> OdpowiedĄ pytaniem na pytanie jest niegrzeczna.
>>>>
>>>> Skoro twierdzisz, że w chlebie nie ma czego? co jest w m?ce, z której się
>>>> go piecze, to wnioskuję, że co? się z tym czym? w tajemniczy sposób
>>>> dzieje. Pytam - co się dzieje z tym czym??
>>>>
>>>> Ewa
>>>
>>> Denaturuje.
>>
>> HAHAHA
>> Denaturacja białek - to nie znikanie, tylko utrata ich funkcji
>> biologicznych (najczę?ciej enzymatycznych) w wyniku utraty specyficznej
>> budowy przestrzenej (trójwymiarowej).
>> Idziecie w zaparte i robi się coraz zabawniej ;-)
>> Witek
>
> Nigdzie nie twierdziłem, że co? znika, a ty zdaje się chcesz twierdzić, że
> białka nie ulegaj? denaturacji.
> Nawet nie rozumiesz, co i do kogo pisałem...
> Ja mogę ci przywalić bez zapędzania do k?ta, tylko po co?
Ok, w takim razie faktycznie twoja odpowiedź jest poprawna na część
pytania - co się z nimi dzieje (z białkami)? Choć ciągle nie ma
odpowiedzi na ixelowską "tezę" o znikaniu białek roślinnych.
A ztym przywalenie to pofolguj sobie gdzie indziej, jak ci rzadnych
gróźb i obelżywości nie prawię.
|