From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy golabki bez ryzu to golabki?
Date: Wed, 14 Aug 2002 12:49:10 +0100
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <u...@4...com>
References: <ajdcrk$oko$1@news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 53
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com - http://www.newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@N...com>
Organization: Posted Via Newsfeeds.com = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.newsfeeds.com
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!news.internetia.pl!isdnet!news-spur1.maxwe
ll.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!news-out.nuthinbutnews.com!propagator-sterling!
news-in.nuthinbutnews.com!corp-goliath.newsgroups.com!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:120133
Ukryj nagłówki
On Wed, 14 Aug 2002 12:53:39 +0200, "Tomek" <o...@w...pl> wrote:
>Witam wszystkich,
>
>Prowadze ostatnio dosc burzliwa dyskusje z kolega, czy golabek z samym tylko
>miesem bez ryzu moze sie jeszcze nazywac golabkiem, czy moze jest to juz
>klops w kapuscie?
>
>Przegladalem strony internetowe i np. w kuchni wielkopolskiej znalazlem
>danie: golabki z miesem, i przepis na nie faktycznie nie zawiera ryzu.
>Ponadto znalazlem tez wiele innych przepisow na farsz do galabkow,
>niekoniecznie zawierajacych mieso mielone i ryz.
>
>Co wiec nazywamy gałabkiem?
>Jezeli to mozliwe to prosilbym tez o namiary na jakies powazne zrodla, z
>definicja tej potrawy.
>
>Pozdrawiam
>Tomek
>
>Ps
>A tak na marginesie to ciekawi mnie jak w roznych regionach kraju ksztaltuja
>sie proporcje miesa do ryzu. bo np. Golabki ktore jadlem kiedys w Rzeszowie
>mialy znikome ilosci miesa, a na kujawach proporcje byly ok 1:3 (ryz:mieso).
>
jak bylam dzieckiem i w kuchni krolowala Babcia to sie jadalao
golabki z samym miesem -> wtedy to mieso, jak odwiniesz kapusty
lisc wyglada jak korpus golebia i pewnie o to w nazwie
chodzilo...w kazdym razie mnie sie tak kojarzylo...golab w
kapuscie ;)) potem sie czasy zmienily i zaczelo byc mniej
wszystkiego a dorzej, do miesa zaczelo sie u nas dodawac ryzu,
najpierw w proporcjach przewaga miesa, potem odwrotnie...ja, w
tzw chudych czasach na swoim robilam golabki z ryzem, minimalna
iloscia miesa mielonego i spora pokostkowanego boczku wedzonego.
teraz mam wiecej miesa, potem ryz i dalej daje boczek wedzony bo
nam to bardzo smakuje.
a, i ja jestem ze szkoly sosou pomid. albo na bardziej sucho,
polane skwarkami z tluszczykiem. pierwsza wersja - w sosie pom.
druga wersja - z piekarnika - sos luzem, w garze obok.
szkoly golabkow sa rozne. ja reprezentuje szkole
podwarszawsko-wroclawsko-PRLowsko-angielska
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|