Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Marcin 'Cooler' Kulinski" <k...@i...pwr.wroc.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia,pl.sci.medycyna
Subject: Re: Czy rosol /wywar/ na miesie jest zdrowy?
Date: Fri, 5 Jan 2001 23:03:19 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 34
Message-ID: <935g6d$2ij$1@news.tpi.pl>
References: <ZI556.3727$Qb7.474979@newsb.telia.net> <9346nt$1sf$1@news.tpi.pl>
<3a55c5d1$1@news.vogel.pl> <935478$r95$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.73.134
X-Trace: news.tpi.pl 978732045 2643 195.117.73.134 (5 Jan 2001 22:00:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Jan 2001 22:00:45 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:40068 pl.sci.medycyna:38697
Ukryj nagłówki
Jola L-L napisał(a) w wiadomości: <935478$r95$1@news.tpi.pl>...
>"Marcin 'Cooler' Kulinski" <k...@i...pwr.wroc.pl> wrote in message
>news:934ni2$phj$1@news.tpi.pl...
>
>...ciach...
>> Wartosc odzywcza soi moze zostac zwiekszona dzieki laczeniu jej z ryzem,
>> makaronem lub chlebem, w ktorych to produktach wystepuja inne, wzajemnie
>> uzupelniajace sie aminokwasy...
>
>
> Gandalf i Marcin proponuja w zasadzie to samo - zamiast czekolady
>prawdziwej - wyrob czekoladopodobny(jeden pisze- "przerobic", drugi
>pisze-"polaczyc"). Tylko ja sie pytam - po co???
> Po co mieszac, dokladac, uzupelniac- jesli w bialku zwierzecym jest to
>czego rosnace krasnoludki najzwyczajniej w swiecie potrzebuja do rozwoju
>.Czy to tak trudno pojac?.
Wycielas duza czesc mego postu, w dodatku te najwazniejsza. Tak jak i soja,
tak rowniez i mieso nie jest _idealnym_ zrodlem bialka, ktore nie wymagaloby
wzbogacenia w celu optymalnego wykorzystania przez organizm. Jednak glownie
chodzilo mi o obalenie _mylnego_ pogladu, ktory glosi o pelnowartosciowosci
wszystkich bialek pochodzenia zwierzecego i niepelnowartosciowosci bialek
roslinnych. Takie twierdzenia po prostu nie maja naukowych podstaw. A to,
czy dane zrodlo bialka traktuje sie jako "czekolade" czy "wyrob
czekoladopodobny", jest sprawa czysto subiektywna i jako takie nie
kwalifikuje sie na argument w merytorycznej dyskusji.
Pozdro,
Cooler
|