Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "gdaMa" <g...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]
Date: Wed, 24 Oct 2007 12:50:16 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 54
Message-ID: <ffn8e3$cuv$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ffb1js$gie$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: mgm.softman.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1193223427 13279 213.25.195.100 (24 Oct 2007 10:57:07
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Oct 2007 10:57:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1914
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1914
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:304430
Ukryj nagłówki
Słonko świeci, deszczyk pada... a * Juf* takie rzeczy opowiada:
> Swego czasu pewna przygodnie spotkana szwedzka Polka opowiadała mi,
> że w Szwecji na Wigilię jada się jakaś specyficzną szynkę, chyba
> jakąś duszoną (na kwaśno? - a może pomyliłem z Buddenbrookami T.
> Manna?). Mogę prosić o przepis?
Jak szynka na święta to chyba raczej peklowana i gotowana/pieczona a
następnie umaziana w panierce musztardowej i opieczona.
Julskinka
Taką szynkę można u nich kupić już peklowana i obgotowaną (gotową do
umaziania:) ) a jak nie to trzeba ją wczesniej zapeklować. Następnie gotuje
się ją z przyprawami (ziele angielskie i liść laurowy) ok 1h na 1kg szynki
lub pakuje się w nią termometr i piecze zawiniętą w folii aluminowej w 175C
1h na 1 kg szynku lub piecze bez folii w 125C przez ok 1,25h na 1kg szynki.
Szynka jest gotowa jak temperatura w środku dojdzie do 70C (ale nie
przekroczy 75, bo będzie sucha). Następnie smaruje się szyneczkę mieszanką
jajka, musztardy i cukru lub miodu i obsypuje bułką tartą. Na koniec wtyka
się jeszcze goździki i opieka aż panierka będzie rumiana.
No i jak to wszystko napisałam tłumacząc ze szwedzkich stron to znalazłam i
po naszemu ;)
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,33768939
,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
Nie ma to jak szukać ze zrozumieniem ...
> To mogłoby mi zncznie pomóc w kilku sprawach. Spodziewam się
> wieczorku w guście interkulturowym jeszcze przed Wigilią Świąt Bożego
> Narodzenia.
> A może i inne dania?
Janssons frestelse - zapiekanka z ziemniaków, śledzia (ansjovis) i cebuli
Sillsallad - sałatka ze śledzia, ziemniaków, jabłka i buraczków
Inlagd sill - śledź z zalewie korzennej
Lutfisk - taka suszona ryba którą się moczy przez dobę a potem piecze
Pieczona kaczka z jabłkami i śliwkami suszonymi
Żeberka pieczone w miodzie
Korvpanna - parówki, kiełbaski różnego rodzaju, cebulka, boczek, pieczarki
obsmażone "cuzamen do qpy", posypane przed podaniem posiekana natką
Kottbullar - klopsiki z sosem śmietanowym i żurawiną/borówkami (przepis
podawał kiedyś WMA a ja podawałam wielokrotnie linki do tego przepisu)
na koniec na słodko: risgrynsgrot, ris a'la Malta, lussebullar, pepparkakor,
pepparkakshus, ischoklad, knack, chokladkola, krokofanter...
> Pewnie jakieś sledzie na słodko z buraczkamY? ;-)
Wiadomo - tam nawet kiełbasa jest na słodko :-D
--
Pozdrawiam,
*gdaMa*
"Meravigliosa creatura, sei sola al mondo..."
Gianna Nannini mi gra :)
|