Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]
Date: Wed, 24 Oct 2007 13:13:32 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 58
Message-ID: <ffn9nb$g2g$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ffb1js$gie$1@inews.gazeta.pl> <ffn8e3$cuv$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abdk235.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1193224747 16464 83.6.252.235 (24 Oct 2007 11:19:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Oct 2007 11:19:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Antivirus: avast! (VPS 000783-1, 2007-10-22), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:304431
Ukryj nagłówki
"gdaMa" <g...@w...pl> wrote in message
news:ffn8e3$cuv$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Słonko świeci, deszczyk pada... a * Juf* takie rzeczy opowiada:
>> Swego czasu pewna przygodnie spotkana szwedzka Polka opowiadała mi,
>> że w Szwecji na Wigilię jada się jakaś specyficzną szynkę, chyba
>> jakąś duszoną (na kwaśno? - a może pomyliłem z Buddenbrookami T.
>> Manna?). Mogę prosić o przepis?
>
> Jak szynka na święta to chyba raczej peklowana i gotowana/pieczona a
> następnie umaziana w panierce musztardowej i opieczona.
>
> Julskinka
> Taką szynkę można u nich kupić już peklowana i obgotowaną (gotową do
> umaziania:) ) a jak nie to trzeba ją wczesniej zapeklować. Następnie
> gotuje
> się ją z przyprawami (ziele angielskie i liść laurowy) ok 1h na 1kg szynki
> lub pakuje się w nią termometr i piecze zawiniętą w folii aluminowej w
> 175C
> 1h na 1 kg szynku lub piecze bez folii w 125C przez ok 1,25h na 1kg
> szynki.
> Szynka jest gotowa jak temperatura w środku dojdzie do 70C (ale nie
> przekroczy 75, bo będzie sucha). Następnie smaruje się szyneczkę mieszanką
> jajka, musztardy i cukru lub miodu i obsypuje bułką tartą. Na koniec wtyka
> się jeszcze goździki i opieka aż panierka będzie rumiana.
>
> No i jak to wszystko napisałam tłumacząc ze szwedzkich stron to znalazłam
> i
> po naszemu ;)
> http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,33768939
,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
> Nie ma to jak szukać ze zrozumieniem ...
>
>> To mogłoby mi zncznie pomóc w kilku sprawach. Spodziewam się
>> wieczorku w guście interkulturowym jeszcze przed Wigilią Świąt Bożego
>> Narodzenia.
>> A może i inne dania?
>
> Janssons frestelse - zapiekanka z ziemniaków, śledzia (ansjovis) i cebuli
> Sillsallad - sałatka ze śledzia, ziemniaków, jabłka i buraczków
> Inlagd sill - śledź z zalewie korzennej
> Lutfisk - taka suszona ryba którą się moczy przez dobę a potem piecze
> Pieczona kaczka z jabłkami i śliwkami suszonymi
> Żeberka pieczone w miodzie
> Korvpanna - parówki, kiełbaski różnego rodzaju, cebulka, boczek, pieczarki
> obsmażone "cuzamen do qpy", posypane przed podaniem posiekana natką
> Kottbullar - klopsiki z sosem śmietanowym i żurawiną/borówkami (przepis
> podawał kiedyś WMA a ja podawałam wielokrotnie linki do tego przepisu)
> na koniec na słodko: risgrynsgrot, ris a'la Malta, lussebullar,
> pepparkakor,
> pepparkakshus, ischoklad, knack, chokladkola, krokofanter...
>
>> Pewnie jakieś sledzie na słodko z buraczkamY? ;-)
>
> Wiadomo - tam nawet kiełbasa jest na słodko :-D
Jak to tak! Bez koperku?
|