Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: " Juf" <j...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]
Date: Wed, 24 Oct 2007 20:42:27 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 56
Message-ID: <ffo3u7$k09$1@inews.gazeta.pl>
References: <ffb1js$gie$1@inews.gazeta.pl> <ffn8e3$cuv$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: bqu62.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1193251592 20489 83.29.88.62 (24 Oct 2007 18:46:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Oct 2007 18:46:32 +0000 (UTC)
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1478
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1478
X-User: juf
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:304452
Ukryj nagłówki
gdaMa napisał(a):
> Słonko świeci, deszczyk pada... a * Juf* takie rzeczy opowiada:
>> Swego czasu pewna przygodnie spotkana szwedzka Polka opowiadała mi,
>> że w Szwecji na Wigilię jada się jakaś specyficzną szynkę, chyba
>> jakąś duszoną (na kwaśno? - a może pomyliłem z Buddenbrookami T.
>> Manna?). Mogę prosić o przepis?
>
> Jak szynka na święta to chyba raczej peklowana i gotowana/pieczona a
> następnie umaziana w panierce musztardowej i opieczona.
>
> Julskinka
^^^^^^^^^^^^^^^
To-to-to! Wielkie dzięki! :-)
[...]
> No i jak to wszystko napisałam tłumacząc ze szwedzkich stron to
Doceniam! W razie czego mogę się odwdzięczyć czymś z niemieckiego.
> znalazłam i po naszemu ;)
>
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,33768939
,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
> Nie ma to jak szukać ze zrozumieniem ...
Szukać ze zrozumieniem? :-P Hmmm, chyba kwestia doboru słów kluczowych? Mój
gugiel jakoś nie potrafił, poza tym lubię zeznania doświadczeń żywych ludzi.
;-)
>
>> To mogłoby mi zncznie pomóc w kilku sprawach. Spodziewam się
>> wieczorku w guście interkulturowym jeszcze przed Wigilią Świąt Bożego
>> Narodzenia.
>> A może i inne dania?
>
> Janssons frestelse - zapiekanka z ziemniaków, śledzia (ansjovis) i
Hejże, a ansjovis to nie sa anchois/sardele? Tak się pytam.
[...ciach...]
Ale fajne! Prafie coś jak "nasze" rozmaite Kartoffelsalaty ;-). Mniam! Ale w
domu to zrobię chyba na Sylwestra.
>
>> Pewnie jakieś sledzie na słodko z buraczkamY? ;-)
>
> Wiadomo - tam nawet kiełbasa jest na słodko :-D
Dlaczego nie. I wtedy mówi się (no właśnie, jak to się mówi?), że to jest
"tuff/tyff"? Cos kiedyś mi się obiło o uszy.
Jeszcze raz WIELKIE dzięki i pozdrawiam!
j.
|