Data: 2003-07-28 10:06:41
Temat: Re: Czym się różni makaron od klusków?
Od: maruda - Ryszard <maruda_smurf@#usun#gdynia.mm.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2003-07-28 11:36, osoba przedstawiająca się jako 'Agata Chabierska'
zechciała zauważyć:
> wedle mojej kategoryzacji makaron jest rodzajem klusków wytwarzanym z mąki
> semolina, wody i ewentualnie jaj (tzw. jajeczny lub jajcarski) w tysiącu
> fikuśnych kształtów opracowanych przez znawców tematu tzw. makaroniarzy o
> bardzo seksownych nazwach np. papardelle, orchietto albo słynne spaghetti.
Wg polskiej nomenklatury kulinarnej istnieje rozróżnienie: pasta -
bezjajeczny, makaron - jajeczny.
> Kluski zaś to sprawa wyuzdanej wyobraźni: mogą byc z twarogu, bryndzy,
> ziemniaków, grysiku, itp; nadziewane lub nie, i raczej się ich nie suszy jak
> makaronik.
> A tak w ogóle to UBÓSTWIAM kluski i postuluje wpisanie ich na listę
> światowych fantasmagorii smaku!
I choć obie formy są równoprawne, to wolę rozróżniać makaron od klusek.
R.
|