Data: 2009-12-19 22:55:23
Temat: Re: Da ktos przepis na zupe ogorkowa?
Od: "mistella" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >A ja słyszałem, że lepsza, jak się ogórki przesmaży wcześniej?
>
> Próbowałem, na zwykłym oleju nic nie dało, może ze smalcem i skarkami w dość
> duzej ilości to miałoby jakis sens.
> Albo ja coś źle robiłem.
> Fakt szkoda brudzić patelni.
>
> Pzdr.
> Artur
>
>
Witam! Zupa ogorkowa:
Do garnka przeznaczonego na zupe wrzucic odrobine masla.
Osobno zetrzec ogorki na tarce jarzynowej o duzych oczkach. Odcisnac sok ale
nie wylewac (zostawic troche soku na wypadek gdyby zupa byla malo slona).
Wrzucic starte ogorki do garnka z maslem. Podlac odrobina wody i dusic na
malym ogniu przez ok 15 minut.
Nastepnie dolac wody, tyle ile ma byc zupy.
Wrzucic dwie kostki rosolowe np. KNOR ( jedna z nich moze byc bulion warzywny)
Gotowac nastepne 10 minut.
Potem wrzucic ziemniaki (pokrojone w kostke) lub ryz. Gotowac az ziemniaki lub
ryz zmiekna.
Nalezy pamietac, ze w kwasnej wodzie ani ryz ani ziemniaki nie ugotuja sie do
calkowitej miekkosci.
Pamietac nalezy tez, ze ryz podczas gotowania zwieksza swoja objetosc 3
krotnie.
Sprawdzic smak czy nie jest za malo slona zupa, jesli tak, dolac soku z
ogorkow.
Na koniec dodac smietane.
Powodzenia!
Napisz czy Ci smakowala.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|