Data: 2002-02-14 12:40:57
Temat: Re: Dania jednogarnkowe-prośba
Od: "Jacek Dyduch" <j...@a...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Podajcie jakieś przepisy na dania jednogarnkowe
> > bardzo was proszę.
> > Agnieszka
Klasyczny gulasz węgierski:
1 kg pierwszej krzyżowej, papryka w proszku, 3 marchewki, 2 cebule, 2
zielone papryki, 1/2 kg ziemniaków, mąka i jajko na kluseczki, sól, pieprz.
Mięso kroimy na małe kawałki, cebulę w kostkę, na patelni na oleju (w
orginale smalcu) podsmażamy paprykę w proszku (podług uznania, wg mojego
czym więcej tym lepiej). Wrzucamy mięso i cebulę i podsmażamy. Wlewamy dwie
szklanki wody (wcześniej jeśli potrzeba przekładamy z pateli do garnka) i
wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę. Po jakimś czasie, gdy mięso
zaczyna mięknąć dodajemy pokrojone ziemniaki, a 15 min. przed końcem
gotowania dodajemy pokrojoną paprykę. Z ok. 80 g mąki, jajka i soli
zagniatamy ciasto, z którego następnie odrywamy malutkie kluseczki. Wrzucamy
do gulaszu i czekamy aż wypłyną. Sól, pieprz do smaku i gotowe. Czas
przygotowania ok. godziny, ale naprawdę warto!
|