Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Paulinka <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dla amatorow kapusty
Date: Fri, 09 Mar 2012 23:18:56 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 66
Message-ID: <jjdvkp$s3o$20@node2.news.atman.pl>
References: <1sxo7bso96jwk.uqurzjocf0yn$.dlg@40tude.net>
<9...@m...uni-berlin.de>
<5...@4...net>
<b7rvviezc32.p1vqu6w5oozo$.dlg@40tude.net>
<jjba74$s53$19@node2.news.atman.pl>
<1ty9fqb2tgqje.1dhqw0aahvaex$.dlg@40tude.net>
<jjds84$s3o$4@node2.news.atman.pl>
<1...@4...net>
<jjdu7c$s3o$13@node2.news.atman.pl>
<19qgt6jm32jq8$.307qbfgx92nj.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: host-188-122-10-237.finemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1331331545 28792 188.122.10.237 (9 Mar 2012 22:19:05
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 Mar 2012 22:19:05 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
In-Reply-To: <19qgt6jm32jq8$.307qbfgx92nj.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:343479
Ukryj nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 09 Mar 2012 22:54:43 +0100, Paulinka napisał(a):
>
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Fri, 09 Mar 2012 22:21:00 +0100, Paulinka napisał(a):
>>>
>>>> Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Thu, 08 Mar 2012 23:01:01 +0100, Paulinka napisał(a):
>>>>>
>>>>>> KRZYZAK pisze:
>>>>>>> Dnia Sat, 3 Mar 2012 23:26:56 +0100, KRZYZAK napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> PS
>>>>>>>> Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
>>>>>>> Ale jeszcze poprosze sposoby na wyczesany, wyrazisty, klarowny, niegubiacy
>>>>>>> smakow czysty barszcz czerwony.
>>>>>> Buraki, majeranek, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, oliwa,
>>>>>> jarzyny, pieprz w całości, cukier, jeśli mało kwaśny to ocet (zabawa z
>>>>>> cytryną i kwaskiem jest mało produktywna smakowo).
>>>>>> Doprawiać do bólu, bo barszcz szybko traci smak.
>>>>> Barszcz czysty robię na rosole (o ile barszcz nie ma byc postny - wtedy
>>>>> oliwa), doprawiam koncentratem buraczkowym "Krakus" - daje kwasność i
>>>>> słodycz.
>>>> Krakusa poznałam na zeszłorocznej Wigilii u teściowej. Byłam zaskoczona,
>>>> że gotowy produkt jest całkiem smaczny.
>>> Ja też, kiedy pierwszy raz go kupiłam. Do tamtej pory robiłam oczywiście
>>> sok z buraków i to ze swoich - do picia dla dzieci i do barszczu,
>>> zakwaszajac kwaskiem cytrynowym. Od czasu trafienia na "Krakusa" zarzuciłam
>>> to, bo dzieci dorosły, a produkt rewelacja do barszczu - mam stały zapas w
>>> domu, a kiedy zostaje jedna butelka, to już mam "nerw", że braknie i biegnę
>>> kupić.
>> Ci powiem, że produkt jest naprawdę godzien polecenia. Jak ktoś nie
>> umie, nie chce mu się robić barszczu od podstaw, to może go skonsumować
>> jako gotowe danie.
>
> Owszem. Tyle ze ja lubię posmak "żywych" buraków, więc najpierw gotuję
> wywar z włoszczyzny i tych "żywych", a potem pod koniec wlewam "Krakusa".
Teściowa niegotująca jest, ale ma ogromnego plusa za Krakusa, bo
wcześniej była torebka z Winiar ;)
>>>>> Octu absolutnie - nie cierpię jak barszcz smierdzi octem :-)
>>>> Jak się go nawali za dużo, to rzeczywiście będzie śmierdzieć ten
>>>> barszcz. Ocet ma pogłębić kwaskowatość.
>>> Nie mogę, każda ilość mnie drażni i czuję gorycz.
>>
>> My taki czysty barszcz robimy tylko Wigilijny. To jest cała celebracja,
>> naprawdę nie czuć go octem, jest słodko-kwaśny, aromatyczny, dobrze
>> doprawiony. Ba! ten idealny smak każdy z nas ma w głowie i już przy
>> stole pierwsza rozmowa to ocena jak w tym roku się nam barszcz udał.
>
> Robię czysty kilka razy w roku, do krokietów i fasoli jaś, natomiast bardzo
> często robię na obiad zabielany, okraszony cebulą i skwarkami, z
> ziemniakami na osobnym talerzyku albo (jak mawiała lekceważąco moja Mama,
> ze wzgl. na ojca) po bodzentyńsku, czyli gniecione ziemniaki na talerz z
> jednej strony, obok nich wlany barszcz, a ziemniaki wygladają wtedy jak
> brzeg oceanu ;-)
Czyty barszcz tylko na Wigilie, a tak buraczkowa albo barszcz ukraiński,
a do krokietów i pasztecików robię coś ala barszcz, czyli swój
koncentrat buraczany i doprawiam jak zwykle.
--
Paulinka
|