Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dla permanentnych i okazjonalnych wędliniarzy :-) Re: Dla permanentnych i okazjonalnych wędliniarzy :-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Dla permanentnych i okazjonalnych wędliniarzy :-)

« poprzedni post następny post »
Data: 2013-12-13 15:06:46
Temat: Re: Dla permanentnych i okazjonalnych wędliniarzy :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia Thu, 12 Dec 2013 22:38:33 -0700, Janoosz napisał(a):

>> PS. Boczku nie pekluję, bo wolimy pieczony, aromatyczny, w papryce i
>> ziołach plus duuużo czosnku.
>
> Pochwal się jak to robić.

Proszę bardzo, przepis prosty:

Potrzebny jest duży płat boczku surowego, bez skóry, ładnie (tj
wielokrotnie czyli wielowarstwowo) przerośnietego mięsem.
Wyrównać kształt (ma być dosyć długi prostokąt, włókna mięsa w większości
powinny być równoległe do dłuższego boku) i grubość (ścinając grube
miejsca, przeznaczając je do dołożenia tam, gdzie za cienko).

Na daną ilość boczku przygotowujemy mieszankę przypraw, zaczynając od soli
- na 2 kg płat boczku jakieś 2 płaskie łyżki soli (kto lubi, może więcej),
łyżka słodkiej papryki w proszku, 3 łyżki płaskie czosnku gran. ale
najlepiej duża główka lub dwie mniejsze świeżego przepuszczonego przez
praskę. Do tego płaska łyżka pieprzu czarnego grubo zmielonego, podobnie
papryki ostrej, pół łyżki pieprzu zielonego grubo zmielonego. Jeżeli uda
się kupić wędzoną paprykę, bylaby świetna.
Dalej idzie majeranek (niedużo, bo zagłuszy), mieony grubo jałowiec i inne
zioła, np pokruszony lub pocięty rozmaryn. Mieszamy przyprawy w miseczce i
dokładnie nacieramy płat boczku i wszystkie ścięte uprzednio kawałki.
Cały płat posypujemy dosyć obficie żelatyną wieprzową (tylko wewnętrzną
stronę, ok. 2 łyżeczek), układamy odcięte kawałki w miejscach, gdzie boczek
jest za cienki, przygniatamy mocno ręką, zwijamy ciasno, gęsto i ciasno
sznurujemy otrzymany rulon.
Szczelnie i mocno zawijamy w przezroczystą folię spożywczą, odkładamy na
24-48 h do lodówki.
Na długą brytfannę lub blachę kladziemy długi kawałek folii alu, sporo
dłuższy niż podwójna długość boczku - kładziemy boczek, przykrywamy
pozostałą zwisającą folią, zaciskamy brzegi wokół.
Pieczemy w temp. 180 st około 1,5 godziny, po czym w kilku miejscach
wbijamy patyczek do szaszłyków (uwaga - nie przekłuwać do dna, bo folia pod
spodem się podziurawi i sos wypłynie) - jeśli czujemy opór, dopiekamy z pół
godziny, ale jeśli patyczek łatwo wchodzi, boczek trzeba odkryć żeby
przyrumienić oraz odparować sos. Robimy to NIE usuwając wierzchniej folii,
tylko ją odwijając. Po dopieczeniu i zrumienieniu wyjmujemy boczek,
ponownie przykrywamy folią szczelnie (żeby stygnąc nie wysychał). Zanim
całkiemw wystygnie, póki jest miękki i ciepły kładziemy na wierzch dużą
deskę lub tacę, obciażając ciężarami (ja kładę parę toreb cukru np) i
trzymamy w zimnym miejscu - hint: balkon, taras. Przy tym uwaga na
zwierzaki, więc warto zabezpieczyć skrzynką lub innym pudłem czy garnkiem
itp ;-P
Po wychłodzeniu odwijamy, wygarniamy łopatką sos, tłuszcz i galaretkę
(świetne do bigosu na okrasę), a oczyszczony z nich i pięknie spłaszczony
rulon pozbawiamy sznurka rozcinając wiązanie, luźno zawijamy w papier do
pieczenia (świetny do przechowywania wędlin, stosuję zawsze) i trzymamy w
lodówce.

Boczek można piec bez zwijania i sznurowania, jeśli kawałek jest wąski i
gruby. Wtedy jednak szpikuję go gęsto i głęboko (za pom. noża do
filetowania nacinając dziurki) ząbkami czosnku pociętymi wzdłuż na
szpiczaste kliny/pazurki.



--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.12 Ikselka
13.12 Ikselka
08.01 Yarael Poof
08.01 Ikselka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6