Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
Date: Fri, 4 Jan 2008 16:02:53 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 24
Message-ID: <mmxabxjd2cg5$.vsccuzfx8qam.dlg@40tude.net>
References: <2...@s...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: bld196.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1199459194 25650 83.28.197.196 (4 Jan 2008 15:06:34
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 4 Jan 2008 15:06:34 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:308294
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 3 Jan 2008 12:37:01 -0800 (PST), k...@w...pl napisał(a):
> Witam
> (...)
Formy rdzewieją, gdy się ich nieumiejętnie używa: po pierwsze - należy
wyjąć ciasto z formy po dostatecznym wystudzeniu, a nie traktować formy
jako opakowania do przechowywania, po drugie trzeba tak napełniać formy,
aby owoce nie dotykały blachy - służy temu podwyższony rancik z ciasta
wokół owoców/sera itp. innego nadzienia, po trzecie natychmiast po wyjęciu
ciasta formę należy namoczyć (chwilę, nie przetrzymywać w wodzie) i umyć
miękkim zmywakiem i szczoteczką w załamaniach, następnie wypłukać, wytrzeć
i wysuszyć - ja suszę na ciepłej płycie kuchni, można na kaloryferze lub w
cieple pozostałym w piekarniku. Można delikatnie pociągnąć olejem, jeśli sa
to formy niebielone, ze zwykłej blachy.
Dzięki tym zasadom (oczywiście wypraktykowanym na własnych błędach, jak Ty)
nie mam już żadnych kłopotów z formami, nawet tymi najzwyklejszymi,
niebielonymi, z blachy niczym nie powlekanej. Form takich i innych mam
mnóstwo, ale nie przeszło mi przez myśl, aby sie pozbywać tych najtańszych.
Gdybym chciała mieć formy np. wszystkie szklane, no to odpadałoby trzymanie
jednych w drugich, a przecież do samego makowca mam 4, bo piekę 4 makowce
zawsze na święta w dwóch rzutach jeden po drugim... nie licząc wszelkiego
kalibru tortownic, keksówek... Pozdrawiam :-)
|