Data: 2008-01-04 20:10:59
Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
Od: k...@w...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Formy rdzewieją, gdy się ich nieumiejętnie używa: po pierwsze - należy
> wyjąć ciasto z formy po dostatecznym wystudzeniu, a nie traktować formy
> jako opakowania do przechowywania, po drugie trzeba tak napełniać formy,
> aby owoce nie dotykały blachy - służy temu podwyższony rancik z ciasta
> wokół owoców/sera itp. innego nadzienia, po trzecie natychmiast po wyjęciu
> ciasta formę należy namoczyć (chwilę, nie przetrzymywać w wodzie) i umyć
> miękkim zmywakiem i szczoteczką w załamaniach, następnie wypłukać, wytrzeć
> i wysuszyć - ja suszę na ciepłej płycie kuchni, można na kaloryferze lub w
Hmmm, dzięki za obszerną radę. wszystko byłoby dobrze tylko że robię
tak od zawsze i nic z tego. Po prostu to draństwo nie chce sie
"wypiec" i rdzewieje wciąż od nowa.A dobiła mnie właśnie historia po
upieczeniu mięsa i dlatego napisałam.
Spróbuję wypalić może olejem jak patelnię . Zobaczymy albo ja olbo
ona.
Katarzyna Rzeszowianka
|