Data: 2008-01-05 09:26:37
Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<k...@w...pl> wrote in message
news:993e512f-0be1-49c9-884e-fdb48f6bc406@d4g2000prg
.googlegroups.com...
> Formy rdzewieją, gdy się ich nieumiejętnie używa: po pierwsze - należy
> wyjąć ciasto z formy po dostatecznym wystudzeniu, a nie traktować formy
> jako opakowania do przechowywania, po drugie trzeba tak napełniać formy,
> aby owoce nie dotykały blachy - służy temu podwyższony rancik z ciasta
> wokół owoców/sera itp. innego nadzienia, po trzecie natychmiast po wyjęciu
> ciasta formę należy namoczyć (chwilę, nie przetrzymywać w wodzie) i umyć
> miękkim zmywakiem i szczoteczką w załamaniach, następnie wypłukać, wytrzeć
> i wysuszyć - ja suszę na ciepłej płycie kuchni, można na kaloryferze lub w
Hmmm, dzięki za obszerną radę. wszystko byłoby dobrze tylko że robię
tak od zawsze i nic z tego. Po prostu to draństwo nie chce sie
"wypiec" i rdzewieje wciąż od nowa.A dobiła mnie właśnie historia po
upieczeniu mięsa i dlatego napisałam.
Spróbuję wypalić może olejem jak patelnię . Zobaczymy albo ja olbo
ona.
Katarzyna Rzeszowianka
Roztwór sody - usunie rdzę i nagar - później wypłukać, wysuszyć i natrzeć
olejem. Jeżeli są duże wżery - wymienić na nowe.
|