Data: 2008-01-04 15:55:02
Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
Od: Ikselka <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 4 Jan 2008 15:12:43 +0100, Joanna Duszczyńska napisał(a):
> Użytkownik <k...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:3aedaa6b-3178-45a3-9e1f-579d574ed9b0@i72g2000hs
d.googlegroups.com...
>>
>> A próbowałaś form szklanych?
>
> Pewnie że tak, ale jakos wypieki mi w nich nie wychodzą,
> Katarzyna -Rzeszowianka
>
> A co się złego dzieje?
> IMO lepiej widać, czy ciasto jest upieczone,
> czy się równomiernie piecze - bo forma przeźroczysta.
> Do mięs są takie formy z pokrywą...
> Może to nie wina formy, tylko "baletnicy"?
Kiedyś pieczono ciasta w formach kamionkowych (dziś ich odpowiednikami są
szklane, ale chodzi mi o te z grubszego lanego szkła, nie ze szkła
cieniutkiego, żeroodpornego). Dostałam makutrę i kilka takich form-kamionek
po babciach, ciotkach. Gdyby nie to, że traktuję je, jak pamiątki oraz
ozdobę kuchennych szaf i półek, piekłabym w nich stale, a tak to tylko od
wielkiego dzwonu; muszę przyznać, że świetnie mi się w nich piecze,
niesamowicie po prostu! A jakie piękne kształty miały! Mam m.in. jedną w
kształcie ryby, dwie do bab, karbowane, takie z kominkiem, a także kilka
prostych, prostokątnych.
|