Data: 2005-05-05 22:01:21
Temat: Re: Dlaczego surówke z marchewki skrapia sie olejem?
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 5 May 2005 18:49:59 +0200, "Emes" <e...@o...pl> wrote:
>
>
>> A trzeba? Bo ja nie skrapiam.
>
>Chodzi o to ze to jest pytanie "szkolne", pani na biologi zadała takie
>pyatnie. Moim zdaniem skrapia sie po to zeby zeby moze wody nie puszczała,
>soków... albo zeby moze sie nie "utleniała"? Ale chce dac konkretna
>odpowiedz a nie domysły.... szukam w internecie szukam i nie moge znaleźć...
Konkretna odpowiedzia jest to ze najcennejszym skladnikiem zawartym w
marchwi jest karoten (czyli prowitamina A). I karoten zupelnie nie
rozpuszcza sie w wodzie natomiast znakomicie w tluszczu - czyli jak
chcemy zeby w miare skutecznie sie wchlanial to marchew nalezy
potraktowac tluszczem (olejem, oliwa, smietana...)
Inna sprawa ze marchew z olejem chyba by mi przez gardlo nie przeszla
- kompozycja z gatunku "zaraz wracam"...
--
Darek
|