Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Do XL - NTG Re: Do XL - NTG

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Do XL - NTG

następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin1!gobli
n.stu.neva.ru!eternal-september.org!feeder.eternal-september.org!mx02.eternal-s
eptember.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.sci.psychologia,pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Do XL - NTG
Followup-To: pl.rec.kuchnia
Date: Thu, 8 Oct 2015 12:59:23 -0500
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 2
Message-ID: <mv6aq0$kom$1@dont-email.me>
References: <56165d7a$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<z9ho4twkyiop.17hhn3x220we3$.dlg@40tude.net>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Thu, 8 Oct 2015 17:57:20 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="983b9eaaea99c4dd9f3f690f7dd54ce0";
logging-data="21270";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX1+O2nFwsTO2rDMOxUYDGeFQ"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <z9ho4twkyiop.17hhn3x220we3$.dlg@40tude.net>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:fSBhOOTVuZYmCu0lmDaFVYr3tFw=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.psychologia:710819 pl.rec.kuchnia:366323
Ukryj nagłówki

A dałoby się to samo zrobić bez żelatyny? To paskuctwo jest...

"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:z9ho4twkyiop.17hhn3x220we3$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 8 Oct 2015 14:11:39 +0200, Naja napisał(a):
>
>> xl, daj mi proszę jakiś przepis na mięsko mielone [kiełbaśne] w słoiku.
>> począwszy od dosmaczenia a skończywszy na długości pasteryzacji.
>> fęks ;-)
>
>
> Mięso:
> 3 kg karczku
> 3 kg łopatki
> (albo sam karczek 6 kg)
> 2 kg słoniny
> plus opcjonalnie 2 kg wołowiny (odbłoniony rostbef)
>
> Przyprawy i dodatki:
> 15 g soli na 1 kg mięsa/słoniny
> 3 duże główki czosnku
> pieprz - o 1/3 więcej niż dajesz np do kotletów mielonych, ja daję na oko
> majeranek - 3-4 łyżeczki
> żelatyna w proszku - 6-7 łyżeczek
> woda gotowana zimna - 1 szklanka
>
> Opcjonalnie:
> gałka muszkatołowa mielona - 3 płaskie łyżeczki (daję)
> ziele angielskie zmielone - 1 łyżeczka (czasem daję)
> liść laurowy zmielony lub bardzo drobno utłuczony - 1 łyżeczka (czasem
> daję)
> papryka wędzona w proszku - 2 czubate łyżeczki (często daję - bo nadaje
> smak i aromat wędzenia))
>
> Mięso i słoninę oraz obrany czosnek zemleć w maszynce na najgrubszych
> oczkach jakie masz, ładne kawałki wieprzowiny możesz pokroić w 2-cm kostkę
> i dodać do masy, wszystko wymieszać z przyprawami, gotowaną wodą i suchą
> żelatyną (posypujemy masę żelatyną w trakcie mieszania, a nie od razu
> wsypujemy, żeby się nie zbryliła w kluchę). Po wyrobieniu ugnieść w misce,
> przykryć szczelnie folią spożywczą, włożyć do lodówki na noc lub na około
> 12 godzin.
>
> (Jeśli chcesz przed napełnianiem słoików spróbować, co Ci wyszło z tego,
> uduś na małym ogniu mały płaski kotlecik z masy mięsnej i spróbuj)
>
> Po 12 godzinach napełniać słoiki do 2/3 wysokości, ubijając jak się da
> najszczelniej.
> Brzegi słoików wytrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym, potem jeszcze raz
> ręcznikiem zmoczonym spirytusem salicylowym (odtłuszczanie - spoko,
> spirytus natychmiast odparowuje).
> Zakręcić do oporu (słoiki umyte i wypieczone w piekarniku wieczorem,
> ostudzone w nim przez noc, a zakrętki nowe, wymyte, wygotowane we wrzątku,
> wyjęte szczypcami gorące na czystą ścierkę, więc też już suche).
> Zalać słoje wodą w kotle przynajmniej do wysokości mięsa lub pod samą
> nakrętkę. Przykryć.
> Pasteryzacja: 1 godzina od zagotowania, 3 razy, co 24 h. Zaleca się co
> prawda krócej pasteryzować po pierwszym dniu, ale ja tam wolę gotować za
> każdym razem godzinę. Między kolejnymi pasteryzacjami trzymamy słoiki w
> pokojowej temperaturze, absolutne nie w lodówce! Potem można w lodówce, ja
> mam wielką lodówkę, to tam trzymam.
>
> Uwaga: wody w kotle bardzo ubywa, warto w trakcie gotowania uzupełniać ją
> wrzątkiem, żeby utrzymać poziom wody do górnej krawędzi mięsa. Gotujemy
> pod
> przykryciem, podczas gotowania woda powinna falować, ale nie buzować.
>
>
> --
> XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.10 Ikselka
09.10 Pszemol
09.10 stefan
09.10 Ikselka
09.10 Ikselka
09.10 Pszemol
09.10 Pszemol
09.10 Pszemol
09.10 FEniks
09.10 masti
09.10 Ikselka
09.10 Ikselka
09.10 Ikselka
09.10 Ikselka
09.10 Ikselka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6