Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Do XL - NTG
Date: Fri, 9 Oct 2015 01:41:19 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 44
Message-ID: <mv6uv1$s18$1@node2.news.atman.pl>
References: <56165d7a$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<z9ho4twkyiop.17hhn3x220we3$.dlg@40tude.net> <mv6aq0$kom$1@dont-email.me>
<lw852pv7ytu2$.npl05a9rm01g.dlg@40tude.net> <mv6slc$sgi$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: 89-66-128-146.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1444347681 28712 89.66.128.146 (8 Oct 2015 23:41:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Oct 2015 23:41:21 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.3.0
In-Reply-To: <mv6slc$sgi$1@dont-email.me>
X-Antivirus: avast! (VPS 151008-2, 2015-10-08), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:366327
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-10-09 o 01:04, Pszemol pisze:
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:lw852pv7ytu2$.npl05a9rm01g.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 8 Oct 2015 12:59:23 -0500, Pszemol napisał(a):
>>
>>> A dałoby się to samo zrobić bez żelatyny? To paskuctwo jest...
>>
>> Żelatyna - paskuDZtwo? Niby albowiem dlaczego?
>
> Bo jest robiona z najgorszych i niezbyt czystych ani świeżych odpadków
> odzwierzęcych: resztki skór, kości, chrząstek, i to z różnych zwierząt,
> nie tylko ptactwa, świn czy krów ale i koni - co im tam wpadnie do gara
> przed hydrolizą w wielkiej przetwórni - nie jest to świerzutka, różowa
> polędwiczka, zapewniam Cię, bo przechodzi przez chemiczne procesy które
> zabiją wszystko co się rusza, więc higiena nie jest tam najważniejsza.
>
> Na dodatek nie ma ona żadnych wartości odżywczych dla człowieka - jest
> zbieraniną protein które sami możemy wytworzyć łatwo, nie musimy ich
> dostarczać w tak desperacki sposób.
>
> Rozumiem gdy to paskudztwo używają wielkie przetwórstwo aby poprawić
> konsystencję swoich produktów, ale w domowym jedzeniu żelatynę uznałbym
> za bezwartościowy odżywczo śmieć, którego dodatek uznałbym za zbędny.
>
>> PS. Można bez, ale nie będzie smakowitej galaretki w słoiku,
>> tylko płyn, z którym nie wiadomo, co zrobić.
>
> Jaki płyn w słoiku? Zakładam że woda w przepisie była do żelatyny, więc
> jak usunie się żelatynę to również i wodę... Będzie chyba w słoiku
> mieszanina mięsa z tłuszczem. Bez dodatkowego spoiwa. No ale skoro ta
> żelatyna jest po to aby wizualnie spoić soki/płyny wyciekające z mięsa
> to znaczy że nie bardzo da się jej usunąć z przepisu...
>
> Albo nie dodawać wody i odpowiednio zmniejszyc ilość żelatyny (może
> nawet zastąpić ten syf jakimiś owocowymi pektynami?), tylko po to, aby
> związała naturalne soki z mięsa wyciekające w czasie produkcji tej
> domowej kiełbasy, co Ty o tym myślisz?
Jak robiłem takie mięska, to zamiast żelatyny dodawałem dobrze
wygotowanego bulionu z ratek wieprzowych albo cielęcych, gotowanych tak
z 10 godzin i odparowywanych. Naturalnie gotowane z jarzynkami i
przyprawami a reszta bulionu szła na galaretkę wieprzowa... czasem
salceson albo głowiznę (co było pod ręką)
pozdr
Stefan
|