Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!takemy.news.tel
efonica.de!telefonica.de!ecngs!testfeeder.ecngs.de!81.171.118.61.MISMATCH!peer0
1.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.
pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Do XL - NTG
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <56165d7a$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<z9ho4twkyiop.17hhn3x220we3$.dlg@40tude.net> <mv6aq0$kom$1@dont-email.me>
<lw852pv7ytu2$.npl05a9rm01g.dlg@40tude.net> <mv6slc$sgi$1@dont-email.me>
<mv6uv1$s18$1@node2.news.atman.pl>
Date: Fri, 9 Oct 2015 01:57:23 +0200
Message-ID: <138v5atxfemtr$.8dri7n1513dl$.dlg@40tude.net>
Lines: 52
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.31.161.38
X-Trace: 1444348644 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27522 83.31.161.38:6062
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3528
X-Received-Body-CRC: 1065080663
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:366329
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 9 Oct 2015 01:41:19 +0200, stefan napisał(a):
> W dniu 2015-10-09 o 01:04, Pszemol pisze:
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:lw852pv7ytu2$.npl05a9rm01g.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Thu, 8 Oct 2015 12:59:23 -0500, Pszemol napisał(a):
>>>
>>>> A dałoby się to samo zrobić bez żelatyny? To paskuctwo jest...
>>>
>>> Żelatyna - paskuDZtwo? Niby albowiem dlaczego?
>>
>> Bo jest robiona z najgorszych i niezbyt czystych ani świeżych odpadków
>> odzwierzęcych: resztki skór, kości, chrząstek, i to z różnych zwierząt,
>> nie tylko ptactwa, świn czy krów ale i koni - co im tam wpadnie do gara
>> przed hydrolizą w wielkiej przetwórni - nie jest to świerzutka, różowa
>> polędwiczka, zapewniam Cię, bo przechodzi przez chemiczne procesy które
>> zabiją wszystko co się rusza, więc higiena nie jest tam najważniejsza.
>>
>> Na dodatek nie ma ona żadnych wartości odżywczych dla człowieka - jest
>> zbieraniną protein które sami możemy wytworzyć łatwo, nie musimy ich
>> dostarczać w tak desperacki sposób.
>>
>> Rozumiem gdy to paskudztwo używają wielkie przetwórstwo aby poprawić
>> konsystencję swoich produktów, ale w domowym jedzeniu żelatynę uznałbym
>> za bezwartościowy odżywczo śmieć, którego dodatek uznałbym za zbędny.
>>
>>> PS. Można bez, ale nie będzie smakowitej galaretki w słoiku,
>>> tylko płyn, z którym nie wiadomo, co zrobić.
>>
>> Jaki płyn w słoiku? Zakładam że woda w przepisie była do żelatyny, więc
>> jak usunie się żelatynę to również i wodę... Będzie chyba w słoiku
>> mieszanina mięsa z tłuszczem. Bez dodatkowego spoiwa. No ale skoro ta
>> żelatyna jest po to aby wizualnie spoić soki/płyny wyciekające z mięsa
>> to znaczy że nie bardzo da się jej usunąć z przepisu...
>>
>> Albo nie dodawać wody i odpowiednio zmniejszyc ilość żelatyny (może
>> nawet zastąpić ten syf jakimiś owocowymi pektynami?), tylko po to, aby
>> związała naturalne soki z mięsa wyciekające w czasie produkcji tej
>> domowej kiełbasy, co Ty o tym myślisz?
> Jak robiłem takie mięska, to zamiast żelatyny dodawałem dobrze
> wygotowanego bulionu z ratek wieprzowych albo cielęcych, gotowanych tak
> z 10 godzin i odparowywanych. Naturalnie gotowane z jarzynkami i
> przyprawami a reszta bulionu szła na galaretkę wieprzowa... czasem
> salceson albo głowiznę (co było pod ręką)
Prościej jest użyć żelatyny. Jest ona bakteriologicznie czysta. Nasze
prababki używały - i ja też używam. Oczywiście jeszcze dawniej gotowano
krowie nogi i skóry - a po co to się męczyć dziś.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
|