Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.fsmpi.
rwth-aachen.de!newsfeed.straub-nv.de!feeder.erje.net!1.eu.feeder.erje.net!ecngs
!testfeeder.ecngs.de!81.171.118.61.MISMATCH!peer01.fr7!news.highwinds-media.com
!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada
.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Do XL - NTG
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <56165d7a$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<z9ho4twkyiop.17hhn3x220we3$.dlg@40tude.net> <mv6aq0$kom$1@dont-email.me>
<lw852pv7ytu2$.npl05a9rm01g.dlg@40tude.net> <mv6slc$sgi$1@dont-email.me>
<56176521$0$596$65785112@news.neostrada.pl> <mv8p4k$q1k$1@dont-email.me>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Fri, 9 Oct 2015 18:41:32 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.3.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <mv8p4k$q1k$1@dont-email.me>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 43
Message-ID: <5617ee37$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.99.216.107
X-Trace: 1444408888 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8376 217.99.216.107:1818
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2823
X-Received-Body-CRC: 278062466
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:366406
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-10-09 o 18:16, Pszemol pisze:
> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
> news:56176521$0$596$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2015-10-09 o 01:04, Pszemol pisze:
>>>
>>> Jaki płyn w słoiku? Zakładam że woda w przepisie była do żelatyny,
>>> więc jak usunie się żelatynę to również i wodę... Będzie chyba w
>>> słoiku mieszanina mięsa z tłuszczem. Bez dodatkowego spoiwa. No ale
>>> skoro ta żelatyna jest po to aby wizualnie spoić soki/płyny
>>> wyciekające z mięsa to znaczy że nie bardzo da się jej usunąć z
>>> przepisu...
>>
>> Kiedy ja wyjmę ugotowane mięso z rosołu - kawałek pręgi, czy nawet
>> skrzydełka, obojętnie - i włożę do lodówki, to się wokół niego zwykle
>> zbiera naturalna galaretka. W ten powyższy przepis się nie wgryzałam
>> za bardzo, ale podejrzewam, że jest tam sporo mięsa wszelakiego, więc
>> może wystarczą naturalne wiązania z tego mięsa?
>
> A jak długo przeważnie gotujesz taką pręgę wołową z kością w rosole?
Mniej więcej 2-3 godziny.
>
>> Ale Twojej niechęci do żelatyny zaiste i tak nie rozumiem.
>
> Wrażenia estetyczne nie są na płaszczyźnie racjonalnej, więc
> nie bardzo jest co tu rozumieć :-) Po prostu lata całe dyskusji
> z wegetarianami uczuliły mnie na rzeźnię jako coś obrzydliwego,
> więc jak słyszę że coś jest robione z ODPADKÓW z rzeźni to
> nie mogę pohamować obrzydzenia, niezależnie od tego co mi
> racjonalna część mózgu podpowiada :-)
Dziwuję się, bo zwykle miałeś racjonalne podejście do takich spraw.
A w ogóle do mięsa Cię owi wegetarianie nie zniechęcili?
> Żelatyna kojarzy mi się
> z klejem do drewna jaki się robi z kości - nie z czymś do jedzenia.
Ani ładnie to pachnie, ani wygląda, no ale to tylko dodatek do
ostatecznej potrawy.
Ewa
|