Data: 2015-10-09 19:11:28
Temat: Re: Do XL - NTG
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 09 Oct 2015 19:06:34 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2015-10-09 18:17, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>> "Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
>> news:5617e4ff$0$27516$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Dnia 2015-10-09 17:47, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>> W dniu 2015-10-09 o 17:17, Qrczak pisze:
>>>>> Dnia 2015-10-09 08:56, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>>>> W dniu 2015-10-09 o 01:04, Pszemol pisze:
>>>>>>>
>>>>>>> Jaki płyn w słoiku? Zakładam że woda w przepisie była do żelatyny,
>>>>>>> więc jak usunie się żelatynę to również i wodę... Będzie chyba w
>>>>>>> słoiku mieszanina mięsa z tłuszczem. Bez dodatkowego spoiwa. No ale
>>>>>>> skoro ta żelatyna jest po to aby wizualnie spoić soki/płyny
>>>>>>> wyciekające z mięsa to znaczy że nie bardzo da się jej usunąć z
>>>>>>> przepisu...
>>>>>>
>>>>>> Kiedy ja wyjmę ugotowane mięso z rosołu - kawałek pręgi, czy nawet
>>>>>> skrzydełka, obojętnie - i włożę do lodówki, to się wokół niego zwykle
>>>>>> zbiera naturalna galaretka. W ten powyższy przepis się nie
>>>>>> wgryzałam za
>>>>>> bardzo, ale podejrzewam, że jest tam sporo mięsa wszelakiego, więc
>>>>>> może
>>>>>> wystarczą naturalne wiązania z tego mięsa?
>>>>>
>>>>> To nie jest z mięśnia.
>>>>
>>>> Ale oprócz mięśnia jest tam chyba jakiś tłuszcz, błony i inne żylaste
>>>> coś.
>>>
>>> Tłuszcz i cusie żylaste nie dają kleju.
>>> Dlatego nie zgalaretowieje z tzw. porcji rosołowej z kurczaka.
>>> A zgalaretowieje z żołądków drobiowych (nie wszystkich, "wypastowane"
>>> gęsie nie dadzą galarety).
>>
>> Pręga wołowa z kością w rosole ma dużo tkanki łącznej, błon i daje
>> galaretkę.
>
> Tak samo drobiowe skrzydło.
>
> A dlatego gęsi żołąd niekoniecznie.
>
>
Gęsi żołądek ma taki chrząstkowy łącznik, który daje bardzo dużo żelu.
Akurat'm w temacie.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
|