Data: 2015-10-09 19:20:57
Temat: Re: Do XL - NTG
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2015-10-09 19:11, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Fri, 09 Oct 2015 19:06:34 +0200, Qrczak napisał(a):
>> Dnia 2015-10-09 18:17, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>>> "Qrczak"<q...@q...pl> wrote in message
>>> news:5617e4ff$0$27516$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Dnia 2015-10-09 17:47, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>>> W dniu 2015-10-09 o 17:17, Qrczak pisze:
>>>>>> Dnia 2015-10-09 08:56, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>>>>> W dniu 2015-10-09 o 01:04, Pszemol pisze:
>>>>>>>>
>>>>>>>> Jaki płyn w słoiku? Zakładam że woda w przepisie była do żelatyny,
>>>>>>>> więc jak usunie się żelatynę to również i wodę... Będzie chyba w
>>>>>>>> słoiku mieszanina mięsa z tłuszczem. Bez dodatkowego spoiwa. No ale
>>>>>>>> skoro ta żelatyna jest po to aby wizualnie spoić soki/płyny
>>>>>>>> wyciekające z mięsa to znaczy że nie bardzo da się jej usunąć z
>>>>>>>> przepisu...
>>>>>>>
>>>>>>> Kiedy ja wyjmę ugotowane mięso z rosołu - kawałek pręgi, czy nawet
>>>>>>> skrzydełka, obojętnie - i włożę do lodówki, to się wokół niego zwykle
>>>>>>> zbiera naturalna galaretka. W ten powyższy przepis się nie
>>>>>>> wgryzałam za
>>>>>>> bardzo, ale podejrzewam, że jest tam sporo mięsa wszelakiego, więc
>>>>>>> może
>>>>>>> wystarczą naturalne wiązania z tego mięsa?
>>>>>>
>>>>>> To nie jest z mięśnia.
>>>>>
>>>>> Ale oprócz mięśnia jest tam chyba jakiś tłuszcz, błony i inne żylaste
>>>>> coś.
>>>>
>>>> Tłuszcz i cusie żylaste nie dają kleju.
>>>> Dlatego nie zgalaretowieje z tzw. porcji rosołowej z kurczaka.
>>>> A zgalaretowieje z żołądków drobiowych (nie wszystkich, "wypastowane"
>>>> gęsie nie dadzą galarety).
>>>
>>> Pręga wołowa z kością w rosole ma dużo tkanki łącznej, błon i daje
>>> galaretkę.
>>
>> Tak samo drobiowe skrzydło.
>>
>> A dlatego gęsi żołąd niekoniecznie.
>>
> Gęsi żołądek ma taki chrząstkowy łącznik, który daje bardzo dużo żelu.
> Akurat'm w temacie.
U mnie do nabycia akurat dobrze wyczyszczone są. Nie żelują.
A kurze czy indycze na potęgę.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
|